Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Så blev slöjan ett sätt att förtrycka kvinnor

"Kvinna, liv, frihet" är ett slagord i protesterna mot slöjan och kvinnoförtrycket i Iran. Foto: Stefani Reynolds /TT

Varför är slöjan så viktig för regimen i Iran? Motståndet mot slöjan har en lång historia. Forskaren Devin Rexvid från Stockholms universitet berättar om kampen om slöjan.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Devin Rexvid | 21 oktober 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Sedan den 17 september 2022 har stora demonstrationer ägt rum i Iran i protest mot att sedlighetspolisen dödade den 22-åriga Jina Amini (som är hennes kurdiska namn. Alla kurdiska namn godkänns inte av regimen, varför hon formellt heter Mahsa Amini). Det skedde i polisens arrest. Jina anklagades för att har burit sin hijab på fel sätt. Protesterna mot hijabtvånget i Iran har också väckt en våg av internationell solidaritet.

Motstånd mot hijabtvång är dock inte något som skett i efterdyningarna av Jina Aminis död. Det är ett relativt gammalt fenomen i Iran. Redan i mitten av 1800-talet tog Qurratu’l-’Ayn av sig hijaben som den första kvinnan i den muslimska världen.

Den 8 mars 1979 hölls en stor demonstation i Teheran mot ayatolla Khomeinis fatwa om hijabtvång. Andra, som psykologen Homa Darabi, stod inte ut med slöjförtrycket utan tände eld på sig själv den 21 februari 1994. Homa Darabi var emellertid inte den första kvinnan vars hijabvägran slutade i lågor. Sahar Khodayars död den 10 september 2019 blev en internationell nyhet. Hon dog efter att ha tänt eld på sig själv efter att ha nekats tillträde till en fotbollsmatch eftersom kvinnor är portade från idrottsarenor i Iran.

Läs mer Visa mindre