Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Politik |

Så avvecklas demokrati

Indien brukar kallas världens största demokrati. Men nu sker förändringen snabbt. På bilden Indiens premiärminister, hindunationalisten Narendra Modi omgiven av sina supportrar. Foto från september 2021. FOTO: Sanjeev Verma/Hindustan Times/Shutterstock /TT

En tredjedel av världens befolkning bor i länder som håller på att avdemokratiseras. Nya data ger nu en mer dramatisk bild av de auktoritära tendenserna i världen. De demokratiska framsteg som vi sett sedan 1989 är utraderade. Statsvetarna Staffan I. Lindberg och Martin Lundstedt från Göteborgs universitet visar i sin forskning hur mekanismerna och kronologin ser ut i avdemokratiseringsprocessen.

Av Staffan I Lindberg och Martin Lundstedt | 20 oktober 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Världen håller på att avdemokratiseras.

Numera sker det inte genom statskupper.

I stället tar man kontroll över media och trakasserar oppositionen.

De demokratiska framstegen sedan 1989 är nu utraderade.

Världen genomgår en våg av autokratisering. Cirka 34 procent av världens befolkning bor i länder som rör sig i en alltmer icke-demokratisk riktning. Som ett resultat bor nu 68 procent av människorna i världen i länder som inte är demokratier. Autokratiseringen pågår också i några av de största och internationellt mest betydelsefulla länderna så som USA, Indien, Brasilien, Filippinerna och Turkiet.

Läs mer Visa mindre