Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Politik

Det är Kina och inte Ryssland som är det stora hotet mot Europa

Kinas president Xi Jinping och Rysslands dito Vladimir Putin i Peking. Foto: Greg Baker / TT
Av Anton Sjechovtsov | 12 december 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd Kvartal
I korthet

Ryssland tillhör Europa – det riktiga hotet kommer från Peking.

Det är därför viktigt att de europeiska ledarna, i stället för att driva Ryssland i famnen på Peking, överväger hur de kan integrera Ryssland i ett Storeuropa.

I början av mars 2019 uppmanade den franske presidenten Emmanuel Macron till en förnyelse av tanken på ett enat Europa som står samlat kring idéer om frihet, framsteg och ett gemensamt försvar av kontinenten.

Men den nuvarande korrupta och aggressiva ledningen i Moskva är meningslös att tala med. Därför ligger hoppet i att odla en europeisk identitet – särskilt hos den ryska ungdomen.

Kina gör stora teknologiska framsteg och kan övervaka miljontals människor genom att identifiera och spåra enskilda individer och koppla data från ansiktsigenkänning till personlig information om tidigare resor, hälsodata och lånehistorik. 

Men det totalitära förtrycket i Xi Jinpings Kina har inte bara drag av framtidsvision ─ den är också ålderdomligt grym. Sedan 2014 har Kina byggt upp ett system av koncentrationsläger där myndigheterna försöker ”omskola” en miljon uigurer. 

Europa bör betrakta dagens Ryssland på samma sätt som det enade Europas förespråkare under kalla kriget betraktade det sovjetkontrollerade östblocket: som ett vilsegånget lamm som till slut nog återvänder till flocken.

 

 

Medan det alltmer auktoritära Moskva i blindo trevar och slår efter en plats i den framväxande multipolära världen verkar landet vara på väg att förvandlas till en lakej åt Peking. Bara en galning tror att det skulle vara bra för Europa med en väldig, kärnvapenbeväpnad proxy-supermakt som agerar i Kinas och den kinesiska industrins intressen. Det är därför viktigt att de europeiska ledarna, i stället för att driva Ryssland i famnen på Peking, överväger hur de kan integrera Ryssland i ett Storeuropa. Men den nuvarande korrupta och aggressiva ledningen i Moskva är meningslös att tala med.

Läs mer Visa mindre