Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Även ryssar har rätt till tystnad

Dirigenten Tugan Sochiev föredrog tystnad inför kriget. Hans arbetsgivare hade en annan åsikt. Foto: Eric Cabanis/TT

Ledande kulturinstitutioner världen över har krävt att ryska artister ska fördöma kriget eller avgå. Men ingen har en plikt att bli en hjälte och ingen borde tvingas till det, menar Dan Degerman och Francesca Bellazi som forskar om politisk filosofi och etik.

Av Dan  Degerman och Francesca Bellazzi | 8 april 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Mod krävs alltid när en talar sanning till makt. Desto mer krävs när makten har som mål att våldsamt krossa sanningen. Därför är ryssar som Olga Smirnova, Elena Chernenko och de som infunnit sig på Rysslands gator för att protestera mot Putins invasion av Ukraina onekligen modiga.1

Dessa ryssar står inte bara emot kriget utan också för demokratiska värderingar, såsom yttrandefrihet. Givet detta är det slående att västvärldens sätt att svara på Rysslands invasion riskerar att göra det motsatta.

Alla tvingas ta ställning

Ledande kulturinstitutioner världen över har gett ryska artister ett ultimatum: fördöm kriget eller avgå. När dirigenten Tugan Sochiev2 bemöttes av ett sådant ultimatum valde han att lämna sina uppdrag vid Bolsjojteatern och Toulouse nationalorkester. Han gjorde det inte som ett uttryck för eller emot Rysslands agerande utan i protest mot tvånget att uttala sig offentligt.

Läs mer Visa mindre