Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Ryska ekonomin överraskar - trots profetiorna i Väst

Rysslands president Vladimir Putin på konferens med barn- och ungdomsorganisationer. Foto: Aleksander Kazakov/TT

Står Ryssland inför en ekonomisk kollaps? Det har västerländska bedömare trott sedan den ryska invasionen – men nya siffror visar en annan bild. 

Av Louise Lennartsson | 11 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Västerländska bedömare har gång på gång förutspått den ryska ekonomin ska haverera. Men lika många gånger har experterna haft fel. Den kollaps som förutspåddes strax efter invasionen 2022 uteblev exempelvis, sanktionerna bet aldrig ordentligt, och ekonomin hamnade visserligen i recession men läget var mindre allvarligt än väntat och gick snabbt över, skriver The Economist.1

Nu är frågan om inflationen ska bli ett problem för den ryska ekonomin. Förra året ökade inflationen kraftigt. Två orsaker var ökade statliga utgifter på grund av kriget i Ukraina och kraftigt höjda löner på grund av den arbetskraftsbrist som uppstod då människor skickades till fronten eller flydde landet.

Men nu kommer nya siffror som tyder på att Ryssland har fått ordning på förra årets skenande priser. I veckan väntas en rapport visa att priserna på månadsbasis endast steg 0,6 procent i februari. Det är lägre än i slutet av förra året. Samtidigt har hushållens inflationsförväntningar planat ut och landets reporänta förväntas sjunka. 

Sanktionerna biter inte

Generellt kan sägas att den ryska ekonomin går bra. Förra året ökade landets BNP med tre procent i reella termer, arbetslösheten är idag rekordlåg, och antalet företag som går i konkurs är det lägsta på åtta år, skriver The Economist.

Inte heller Västs sanktioner har bitit. Ryska företag som tidigare ägdes av västerlänningar och därför stängdes ner i samband med invasionen av Ukraina, har börjat öppna upp igen under nya ägarstrukturer. Det skriver Rysslands centralbank i en färsk rapport. Inte heller är det längre svårt att få tag på insatsvaror på grund av sanktionerna. Företag har satt upp nya leveranskedjor med ”vänliga” länder – främst Kina. Mer än hälften av den ryska varuimporten kommer nu från Kina. 

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.economist.com/finance-and-economics/2024/03/10/russias-economy-once-again-defies-the-doomsayers

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.