Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Rekordstor pessimism och fördel Magdalena Andersson

Magdalena Andersson i den senaste partiledardebatten, där hon figurerade som oppositionsledare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tre av fyra menar att Sverige utvecklas åt fel håll, och förväntningarna på den egna ekonomin är rekordlåg. Samtidigt behåller Magdalena Andersson sin starka position vad gäller förtroende.

”Opinionen just nu” är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi regelbundet rapporterar om stämningsläget i Sverige.

Av Henrik Höjer | 14 december 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När året går mot sitt slut kan vi konstatera att energi och elförsörjning dominerar samtalet. Försvar och säkerhet har sjunkit undan, liksom kriminaliteten, vilka är de två andra frågor som präglat mycket av året 2022. Corona liksom klimat- och miljöfrågor har inte kommit i närheten av dessa frågor, om man utgår från vad människor pratat om under detta år.

Energi, kriminalitet och säkerhetsfrågor är alla tre kopplade till kriser inom dessa områden. Det kanske inte är förvånande att missnöjet med samhällsutvecklingen är så stort. I denna mätning nås nämligen ett bottenrekord i den allmänna bilden av landets utveckling.

Tre av fyra personer anser att landet utvecklas åt fel håll, och kvinnor är nu mer pessimistiska än män. Detta beror till stor del på regeringsskiftet, vilket medfört att de vänstersinnade – där kvinnor dominerar – numera är starkt pessimistiska.

Förväntningarna på ekonomin är nästan lika dystra. Nu är det synen på den personliga ekonomin som djupdyker – och även den har nått en rekordlåg nivå. Synen på ekonomin i övrigt (Sveriges och vanliga löntagares) är nästan i nivå med under pandemins inledning. De som gör de mest negativa bedömningarna sympatiserar med de fyra rödgröna oppositionspartierna.

Flera partiledare har vikande förtroendesiffror, men oppositionsledaren Magdalena Andersson har överlägset störst förtroende. Man kan notera att Ulf Kristerssons förtroende har vikit nedåt sedan han blev statsminister. Även Liberalernas partiledare Johan Pehrsons förtroende har fallit brant.

Stödet för kärnkraften har ökat, halva befolkningen vill bygga ut den. Stödet för kärnkraften finner man främst bland högerpartiernas sympatisörer – och till viss del inom Centerpartiet, som en gång i tiden ledde kärnkraftsmotståndet i Sverige.

Det är dock solenergin som står allra högst i kurs, följd av kärnkraft. Man kan notera en viss polarisering kring vindkraften.

EU-opinionen är relativt stabil, om än något ökande på lång sikt.

Det är framför allt Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets sympatisörer som uttrycker skepsis. Starkast stöd för EU hittar man bland Centerpartiets och Miljöpartiets väljare. Och just Miljöpartiet var en gång i tiden mest EU-kritiska.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 500 intervjuer är gjorda mellan den 29 november och den 5 december, inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.