Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Rekordstor pessimism och fördel Magdalena Andersson

Magdalena Andersson i den senaste partiledardebatten, där hon figurerade som oppositionsledare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tre av fyra menar att Sverige utvecklas åt fel håll, och förväntningarna på den egna ekonomin är rekordlåg. Samtidigt behåller Magdalena Andersson sin starka position vad gäller förtroende.

”Opinionen just nu” är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi regelbundet rapporterar om stämningsläget i Sverige.

Av Henrik Höjer | 14 december 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När året går mot sitt slut kan vi konstatera att energi och elförsörjning dominerar samtalet. Försvar och säkerhet har sjunkit undan, liksom kriminaliteten, vilka är de två andra frågor som präglat mycket av året 2022. Corona liksom klimat- och miljöfrågor har inte kommit i närheten av dessa frågor, om man utgår från vad människor pratat om under detta år.

Energi, kriminalitet och säkerhetsfrågor är alla tre kopplade till kriser inom dessa områden. Det kanske inte är förvånande att missnöjet med samhällsutvecklingen är så stort. I denna mätning nås nämligen ett bottenrekord i den allmänna bilden av landets utveckling.

Läs mer Visa mindre