Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Regeringen mörkade sanningen om Afghanistankriget

Regeringar av olika färg har motiverat kriget i Afghanistan med att Sverige skulle göra skillnad för landet. Men de verkliga skälen var andra, menar Wilhelm Agrell. Här besöker Fredrik Reinfeldt den svenska ISAF-styrkan i norra Afghanistan 2009. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk försvarspolitik och en vilja att visa sig som trovärdig partner till USA var viktigare faktorer för insatsen i Afghanistan än omsorg om det plågade landets framtid.

När USA tog till en strategi för upprorsbekämpning som hade använts i Vietnam och kolonialtidens Algeriet mörkade regeringen sanningen för riksdagen och det svenska folket. Det skriver Wilhelm Agrell på årsdagen av den 11 september.

Av Wilhelm Agrell | 11 september 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 17 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Vad uppnådde Sverige i Afghanistan? Kanske är denna fråga som de senaste veckorna skärskådats och nagelfarits av kommentatorer, politiker och veteraner på ett grundläggande plan fel ställd. Den utgår från att det fanns något slags mål som den svenska insatsen under nästan två decennier styrdes av, att Sverige som en aktiv aktör verkligen strävade efter att uppnå något, det som ofta med stolthet sammanfattades i slagordet Göra skillnad. Men kanske förhöll det sig tvärtom, att den officiella målsättningen var något sekundärt, en politisk överbyggnad på en insats som styrdes av helt andra faktorer och som i realiteten hade mycket lite med det framtida Afghanistan att göra. Afghanistan framstår med en sådan tolkning snarare som ett medel än ett mål.

Européerna ville visa sig som trovärdiga allierade till USA

Läs mer Visa mindre