Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Reaktionerna i Israel under Jimmie Åkessons besök

Jimmie Åkesson och Amichai Chikli, diasporaminister och minister för kampen mot antisemitism. Foto: Sverigedemokraterna.

”En seger” – så beskriver Sverigedemokraterna sitt första officiella möte med en israelisk minister. Men hur tas Jimmie Åkessons besök emot i Israel?

Av Louise Lennartsson | 1 februari 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

”Jag befinner mig för närvarande i Israel dit jag har bjudits in […] Förutom att fördjupa våra relationer med den israeliska regeringen och det israeliska civilsamhället är vi här för att visa vårt stöd till Israel i en svår tid”, skrev Jimmie Åkesson på Facebook i måndags.

Men till skillnad från i Sverige, där i princip alla större tidningar rapporterat om händelsen, har reaktionerna på den sverigedemokratiska delegationens resa varit både avvaktande och sparsmakade i Israel.

Israels äldsta tidning Haaretz skriver: 

”Under de senaste månaderna har partiet försökt positionera sig som ‘det mest proisraeliska partiet i Sverige’ och distansera sig från sitt antisemitiska och nynazistiska förflutna. Men 2021 avslöjade Aftonbladet att gruppledaren i Göteborg, Jörgen Fogelklou, hade lagt ut antisemitiska och rasistiska uttalanden på sociala medier, såsom ’Det är tydligt att judarna är roten till allt ont i världen’.”1

Jimmie Åkesson träffar Knesset-ledamot

Åkesson och hans tre sverigedemokratiska partikollegor ska bland annat ha träffat ministern för diasporafrågor Amichai Chikli och kulturminister Miki Zohar. Båda tillhör premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud.

”[Kultur]ministerns oro över hur islamism och antisemitism får ett allt starkare fäste i Sverige och Europa gick inte att ta miste på”, skrev Jimmie Åkesson på plattformen X efter mötet.

Amichai Chikli tackade för visiten:

Tack för att du står med oss och för din plan att flytta Sveriges ambassad till Jerusalem. Vi uppskattar djupt ditt stöd och din passion för vår gemensamma kamp för den västerländska civilisationens framtid”, skrev han på X.

Letar Benjamin Netanyahu efter nya vänner?

Det israeliska utrikesdepartementet har länge haft som policy att svartlista politiska partier med nazistiska eller öppet antisemitiska rötter. Det har inneburit svartlistning av allt från Österrikiska Frihetspartiet till Nationella fronten i Frankrike – och Sd i Sverige. När Sverigedemokraterna förra året besökte Israel ställde flera parlamentariker från regeringspartiet Likud in mötet, genom att hänvisa till schemaläggningsproblem, rapporterade Jerusalem Post.2

Även denna gång betonade det israeliska utrikesdepartementet att man inte varit inblandad i besöket och att man inte ändrat hållning gentemot partiet. 

Samtidigt spekuleras det om huruvida attacken den 7 oktober kan ha förändrat Benjamin Netanyahus inställning till omvärlden. Tidningen European Interest skriver att ”det verkar som att Benjamin Netanyahus parti försöker utvidga kretsen av ‘vänner’ och allierade”.

Sverigedemokraterna själva beskriver i Svenska Dagbladet det faktum att partiet för första gången träffat en israelisk minister som en seger.3

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.haaretz.com/israel-news/2024-01-29/ty-article/.premium/top-members-of-far-right-swedish-party-with-neo-nazi-roots-meet-israeli-minister/0000018d-564e-d0fc-a9bd-5e5f9ff00000
  2. https://www.jpost.com/israel-news/article-743376
  3. https://www.haaretz.com/israel-news/2024-01-29/ty-article/.premium/top-members-of-far-right-swedish-party-with-neo-nazi-roots-meet-israeli-minister/0000018d-564e-d0fc-a9bd-5e5f9ff00000
  4. https://www.svd.se/a/pQzJ4V/jimmy-akesson-traffar-det-israeliska-partiet-likud

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.