Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Avskedshotade professorn: ”Studenter klagar över wokeismen”

Foto: Jack Skinner / Unsplash

Under hösten prövas två rättsfall där målkonflikten mellan mångfald och rättvisa är i fokus. Den amerikanska juridikprofessorn Amy Wax, som har många tankar om dessa frågor, intervjuas av Erik W. Larsson.

Av Erik W. Larsson | 28 oktober 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Till hösten kommer två mycket uppmärksammade mål – SFFA v. Harvard och SFFA v. UNC (University of North Carolina) – att tas upp i USA:s högsta domstol. Båda rör så kallad affirmative action, det vill säga rasbaserad, positiv särbehandling av sökande till amerikanska universitet.

Organisationen Students for Fair Admission (SFFA) hävdar att förtur för svarta och latinamerikanska sökande innebär en kränkning av asiatiska sökandes rättigheter. Universiteten slår ifrån sig, och menar att de bara försöker värna om social rättvisa och mångfald i föreläsningssalen.

Affirmative action började tillämpas under 1960-talet, och har sedan dess överlevt flera juridiska strider. Men med en konservativ supermajoritet i HD kan dess dagar mycket väl vara räknade. Ett nederlag för Harvard och UNC i rätten skulle slå ner som en bomb inom den akademiska världen, där positiv särbehandling idag praktiseras på bred front.

Läs mer Visa mindre