Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Putins Lebensraum

Vladimir Putin under ett möte med sitt säkerhetsråd Foto: Sputnik/TT

”Vi har aldrig varit närmare tredje världskriget.” Den politiske analytikern Slawomir Sierakowski samtalar med Irena Grudzińska från den polska vetenskapsakademin om de kulturella och ideologiska faktorerna som driver på Rysslands krig mot Ukraina och dess bredare konfrontation med Västvärlden. Sierakowski varnar för att dagens eufori för att hjälpa flyktingarna kan lägga grunden till morgondagens förbittring.

Detta är en översatt och uppdaterad version av en artikel som först publicerades den 14/3 i tidskriften Project Syndicate.

 

Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 12 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Irena Grudzińska Gross: Vilka är orsakerna till kriget?

Slawomir Sierakowski: Orsakerna återfinns främst i Rysslands politiska kultur och den ryske ledarens personlighet. I Ryssland beror det mesta på ledaren och knappast något på institutionerna. Och när vi pratar om Rysslands politiska kultur måste vi beakta de ideologier som har formulerats inom Ryssland, som är ett land där politiska manifest fortfarande spelar roll. Några av de viktigaste skrevs av Vladislav Surkov, en inflytelserik ideolog som myntade begreppet ”suverän demokrati”.  Andra levererades av Putin under dennes tal vid 2007 års säkerhetskonferens i München och 2008 års toppmöte mellan Nato och Ryssland i Bukarest.

Läs mer Visa mindre