Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

Post-trumpatisk stress i det progressiva USA

En Biden-supporter håller i ballonger föreställande Donald Trump som en arg baby. Hur kommer progressiva amerikaner att hantera Trumps fortsatt dominanta position i USA? Foto: Josh Edelson/TT

Efter fyra år med Trump inleds nu den långa vägen till återhämtning för Demokraterna. Men kommer det kollektiva vänsterprogressiva psyket i USA att tillfriskna från sin posttraumatiska stress, i ett land som till stor del förblir Trumps? Efter ett decennium i det progressiva USA:s mentala hjärta Kalifornien, reflekterar Erik Augustin Palm över såret som revs upp 2016 – och dess läkningsprocess.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Erik Augustin Palm | 19 november 2020
Erik Augustin Palm är en tidigare LA-baserad och numera Tokyobaserad kulturjournalist, redaktör och TV-producent.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Progressiva amerikaner har firat Bidens seger extatiskt. Men kan de verkligen andas ut?

Trump lägger nu ramverket för en alternativ verklighet, där han är president i fyra år till.

Det vore katastrof för Demokraterna om drömmen kalifornisk självständighet realiserades.

”Trump anxiety disorder” har blivit en vanlig inofficiell diagnos inom amerikansk psykiatri.

Ingav Obama orealistiska förhoppningar om vilket land USA skulle kunna vara?

USA kommer att kunna gå vidare efter Trump, men gör det bäst utan några illusioner.

Dagarna efter presidentvalet blev jag i sociala medier överöst med euforiska bilder och videor från mina forna amerikanska hemstäder, San Francisco och Los Angeles. Dessa två av USA:s mest notoriska vänsterprogressiva metropoler, där jag var baserad i sex respektive fem år. Under valhelgen togs mina gamla kvarter över av dansande fotgängare, cyklister och bilförare, med The Star-Spangled Banner och Prideflaggor som mantlar, viftandes med Black Lives Matter- och ”Donald, you’re fired”-skyltar. Munskydden på, men konceptet social distansering till synes fullkomligt bortglömt av de flesta. Att folk tappade fattningen av glädje går dock att förstå för en väljargrupp där många sannolikt lärt sig frigörande andning, men under fyra års tid ändå har befunnit sig i ett tillstånd som mer liknat hyperventilation. Frågan är om de verkligen kan andas ut nu, fastän Biden officiellt har vunnit presidentvalet.

Biden i Trumpmerika

För fyra år sedan var sinnesstämningen en helt annan i dessa kaliforniska trakter. Jag minns valkvällen i detalj; jag satt inför en deadline på ett café i kulturarbetartäta Los Feliz på LA:s östsida. En tung filt av undergång vecklades ut från vägg-TV:n och slöt sig runt cafégästerna, tills valresultatet var obestridligt och allting blev svart. Ett beckmörker som inte släppte på flera veckor. Kalifornien – USA:s progressiva mentala hjärta och på flera sätt sin egen nation – försattes i landssorg. Självmordskrislinjer rapporterade en drastisk ökning av telefonsamtal på grund av valresultatet. Det kollektiva befarandet om att något fundamentalt hade gått sönder i USA genomsyrade atmosfären. Hopplösheten var total och ingen getyoga, ekologisk cannabischoklad eller kristallterapi från San Diego till Sacramento kunde råda bot på den.

Läs mer Visa mindre