Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Pornhub i bråk med EU-kommissionen

Bråket mellan Apple och Epic Games är högst prioriterad, enligt EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton. Foto: Olivier Matthys/TT/AP

Pornhub har hamnat i bråk med EU kring planerna på hårdare regler för vissa techföretag. Men porrsajten är långt ifrån ensam.

Av Louise Lennartsson | 8 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

En konflikt har blossat upp mellan Pornhub och EU-kommissionen. Pornhub, som tillhör en av världens tre största sajter för pornografi, anklagar kommissionen för att ha räknat fel när man kategoriserat sajten som en så kallad ”mycket stor onlineplattform”, skriver BBC.1 ”Vi anser att Europeiska kommissionen gjorde fel i sin beräkning av våra användarantal”, skrev företaget i en skrivning som lämnades in till EU-domstolen i mars.

Frågan om kategorisering är viktig, eftersom EU genom sitt nya regelverk Digital Services Act (DSA) ålägger ”mycket stora onlineplattformar” långtgående skyldigheter. Det handlar om att övervaka, riskminimera och ta bort innehåll som sprids på plattformen, med hot om böter på motsvarande 6 procent av företagets globala årsomsättning om så inte sker.

Pornhub hävdar, till skillnad från EU-kommissionen, att plattformen inte uppfyller kravet på 45 miljoner europeiska användare i månaden, vilket krävs för att räknas som en ”mycket stor onlineplattform”.

Apple i konflikt

Men DSA är inte den enda av EU:s nya lagar som ställer till det för onlineföretagen. Torsdagen den 7 mars trädde lagen om digitala marknader (DMA) i kraft. Lagen ska hindra företag från att utnyttja olika former av konkurrensbegränsande metoder, och öppna upp digitala appbutiker för mer konkurrens.

För Apple har DMA redan inneburit problem.2 I ett uppmärksammat bråk anklagas företaget för att stänga ute Fortnite-tillverkaren Epic Games från företagets appbutik, vilket inte är tillåtet enligt den nya lagstiftningen. EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, beskriver frågan som ”högst prioriterad”.

Apple: Säkerhetsrisker

Apple har återkommande varnat för att den nya lagstiftningen öppnar för säkerhetsrisker för användare i Europa. Företaget menar att den nya lagstiftningen innebär att det inte kan garantera att de som laddar ner appar utanför IOS-systemet inte blir måltavlor för bedrägerier, skadlig kod eller olagliga tjänster.

– Vårt fokus kommer att ligga på hur vi mildrar dessa effekter och fortsätter att leverera de allra bästa produkterna och tjänsterna till våra europeiska kunder”, sa Apple i ett uttalande i höstas.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.bbc.com/news/technology-68500945
  2. https://www.dw.com/en/eu-warns-apple-amid-spat-with-fortnite-developer/a-68468498

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.