Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Politisk korrekthet är ett maktmedel

PK på riktigt. Debatt om ”Våga (vägra) debatten” på Publicistklubben i Stockholm, 2013. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Politisk korrekthet är inte bara en fluga eller ett mode, utan ett instrument som hjälper nya makteliter att etablera sig och sedan upprätthålla en moralisk sanningsregim som gruppen bekänner sig till. Den bygger inte på argument utan på associationer och identiteter och de etiketter motståndarna fastnar i.

Magnus Fiskesjö läser antropologen Jonathan Friedmans fallstudie av Sverige i boken ”PC Worlds: Political Correctness and Rising Elites at the End of Hegemony”.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Magnus Fiskesjö | 8 september 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jonathan Friedmans nya bok om den politiska korrektheten har hittills inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar. (”PC Worlds: Political Correctness and Rising Elites at the End of Hegemony”, New York: Berghahn, 2019). Många av bokens exempel handlar om Sverige, problemen kring invandringen, om de tabun som under lång tid omgärdat dessa problem — och som nu åter blivit föremål för en ny debatt i Sverige.

Läs mer Visa mindre