Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle

Politikerna bör experimentera med cannabis

Foto: Daniel Karmann/ DPA / SCANPIX
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Cecilia Magnusson | 21 augusti 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Artikelförfattaren menar att svensk narkotikapolitik är extrem i ett internationellt perspektiv, och kritiseras för att vara för repressiv.

/ Politiken kan anses misslyckad då cannabisbruket och den narkotikarelaterade dödligheten ökar.

/ Cannabis är populärare bland unga i urbana miljöer, och kriminaliseringen innebär att cannabismarknaden underhåller kriminella nätverk.    

/ Regelbunden användning av cannabis, särskilt bland unga och i höga doser, har allvarliga medicinska och sociala konsekvenser.

/ Drogbruk har avkriminaliserats i vissa länder, och i andra har cannabis legaliserats i sin helhet från produktion till bruk bland vuxna.

/ Den svenska narkotikapolitiken bör styras med ödmjukhet och genom experiment som följs av noggrann vetenskaplig utvärdering.

Cannabisfrågan kryper närmare storpolitiken. Sverige har Europas näst högsta narkotikadödlighet men det är inte rätt att beskylla vården för detta misslyckande. Vi behöver skilja på droger och droger och på prov avkriminalisera bruk och innehav av cannabis. Svenska politiker behöver närma sig narkotikafrågan med stor ödmjukhet och öppenhet, menar Cecilia Magnusson, professor i epidemiologi vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, som har evidensgranskat narkotikapolitiken och vanliga påståenden i debatten för Kvartals räkning.  Analysen av Cecilia Magnusson finns också som ljudpodd i uppläsning av Ola Ringdahl – om du vill lyssna klickar du på PLAY-ikonen i bilden ovan. 

Innerstans kids strejkar med Greta, rör sig sömlöst mellan det lokala och globala och ser inte poängen med könsroller. Hipsterbarnen har fler likheter med mormor hippie än med mamma yuppie. Det gäller också deras inställning till droger.

Attityden till cannabis blir allt mer positiv bland unga, och bruket ökar. Halten av THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) i marijuana har också ökat genom växtförädling och nya odlingsmetoder. Fenomenet med den ökande populariteten är främst urbant. Statsminister Stefan Löfven har rätt i att gräset är grönare hos den missbrukande över- och medelklassen än i utsatta grupper, där drogernas nedsida landar.

Läs mer Visa mindre