Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Politik |

Politiker hotar idén om den fristående myndigheten

Är lagarna för vaga för att skydda myndighetsutövningen från politiskt inflytande? Illustration: Johan Svensson

Försäkringskassans avslag för sjukpenning ökade åttafaldigt på sju år. Lagen var densamma, men tillämpades olika. Forskning tyder på att integriteten hos svenska myndigheter har sjunkit, vilket öppnar för större politisk påverkan på myndighetsutövningen.

”Tjänstemannarollen har urgröpts och det är en jätteallvarlig förändring” säger en professor i statsvetenskap.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Johan Svensson | 7 januari 2022
Johan Svensson är  journaliststudent vid JMK i Stockholm.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

”Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda. Regeringen kan alltså styra hur myndigheterna ska arbeta. Men regeringen får aldrig styra över hur myndigheten använder lagarna.”¹

Några torftiga meningar som framstår som tydliga – kanske. Granskar man andelen avslag på sjukförsäkringsansökningar under de senaste åren fluktuerar de på ett sätt som antyder att det finns en tvetydighet.

Den statistiska berg-och dalbana som kommer att redovisas nedan skildrar en period då Försäkringskassan ständigt befann sig i politikens och medias blickfång. Det började 2015 med att den myndighetsbelevade Ann-Marie Begler tillsattes som generaldirektör, av dåvarande regeringen med Annika Strandhäll som socialminister, med uppdraget att få ner kostnaden för sjukpenning i Sverige. Det slutade 2019 med att Annika Strandhäll ställdes inför en misstroendeomröstning i riksdagen – året dessförinnan hade Begler petats från sin post.

Läs mer Visa mindre