Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Polen kräver skadestånd efter Nazitysklands ockupation

Bör Tyskland kompensera Polen för de förluster landet led under Nazitysklands ockupation? Ja, menar Polen som ställer nya krav på grannlandet.

Av Louise Lennartsson | 31 januari 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

I samband med ett polskt statsbesök i Berlin på tisdagen förde Polens nye utrikesminister, Radoslaw Sikorski, fram nya krav på ekonomisk kompensation till Polen för den skada landet led under tysk ockupation 1939-1945.

Han uppmanade Tysklands ledare att tänka på ett ”kreativt” sätt för att kompensera Polen. ”Det som Tyskland gjorde mot Polen under andra världskriget var fruktansvärt och grymt”, sade han och tillade att ”denna etiska reflektion över det förflutna bör resultera i ekonomisk kompensation”, rapporterar Deutsche Welle.1

När ockupationen inleddes år 1939 hade Polen 31 miljoner invånare. Man förlorade cirka 6 miljoner av sina medborgare, hälften av dem judar, under nazisternas styre och led stora skador på industri, infrastruktur och kulturarv.

Tyskland avvisar kraven

Det är inte första gången Polen kräver kompensation för Tysklands agerande under nazitiden. Polens tidigare högerregering, med nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) i spetsen, krävde under sin tid vid makten skadestånd på 1,3 biljoner euro. Jämfört med det är den nya regeringens krav nedtonade.

Tyskland har tidigare avvisat Polens skadeståndsanspråk. Man har pekat på ett beslut som Polen fattade år 1953 om att avstå från sådana anspråk. Polen menar däremot att beslutet fattades under påtryckningar från Sovjetunionen och inte är juridiskt bindande.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock uttryckte i samband med tisdagens möte i Berlin vikten av ”en livlig tysk-polsk vänskap och ett djupt förtroende mellan Warszawa och Berlin”. Men att det skulle komma en öppning i frågan om Polens skadeståndsanspråk anses av bedömare vara tveksamt.

Enligt det tyska utrikesdepartementet har Tyskland betalat omkring 74 miljarder euro i krigsskadestånd sedan krigsslutet, i första hand till Israel och västeuropeiska stater, rapporterar The Guardian.2

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.dw.com/en/poland-renews-demand-for-german-war-reparations/a-68127206
  2. https://www.theguardian.com/world/2022/sep/02/germany-rejects-polands-claim-it-owes-13tn-in-war-reparations

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.