Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Ekonomin har kommit i fokus, efter en vinter med höga energipriser och växande inflation. Även synen på sjukvården spelar en central roll i februariutgåvan av Opinionen just nu. Här är podden som utgår från stämningsläget i Sverige, ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal. Kvartals Henrik Höjer samtalar med Demoskops vd Karin Nelsson.

Fler avsnitt

Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö stod i Vita husets rosenträdgård och sken i kapp med president Biden. Innan dess hade det finländska presidentparet förärat Sverige med statsbesök. Utrikesminister Ann Linde kände historiens vingslag när hon skrev under Natoansökan. Veckopanelen tröskar också regeringens ja till den största havsbaserade vindkraftsparken och talmannens erinran mot justitieministerns svärande i riksdagens kammare. Panelister är Maria Wetterstrand, chef för Miltton i Bryssel, Henrik Jönsson, libertariansk youtuber och Jens Orback, vd för Global Challenges och fd socialdemokratiskt statsråd.
Arkeologen Jonathan Lindström har skrivit en tegelsten om Sveriges historia. Han vill slå sönder dagens fördomar och visa det grundläggande mänskliga – förmågan till anpassning och viljan att lösa problem med teknologiska eller sociala verktyg. Hans bok Sveriges långa historia: människor, makt och gudar under 14 000 år berättar om en ofta grym tillvaro; ungefär var femte person beräknas ha dött genom våld. Av alla perioder som passerat säger Jonathan Lindström att han inte skulle ha velat leva i någon annan tid än den vi har nu.
Kriminaliteten seglar upp som en valfråga, enligt Demoskops senaste siffror. Samtidigt störtdyker de ekonomiska förväntningarna hos allmänheten, och Natofrågan får nu betraktas som "hanterad". Här är podden som utgår från stämningsläget i Sverige, ett samarbete mellan Kvartal och opinionsinstitutet Demoskop. Kvartals Henrik Höjer samtalar med Demoskops vd Karin Nelsson.
Med bara dagar kvar till dess att Sverige fattar det slutgiltiga beslutet om ja eller nej till Nato finns många frågor att diskutera med Lars Ohly, Hanna Wagenius och Benjamin Dousa. Har processen gått för fort? Finns det ens en mikroskopisk chans att Socialdemokraternas besked blir något annat än ett rungande ja? Och kan Nato fortfarande bli en valfråga? Dessutom diskuterar panelen, som spelades in med publik på Kulturhuset i Stockholm, det politiska efterspelet till påskupploppen.
För fem år sedan var Mikail Yüksel lokalpolitiker för Centerpartiet i Göteborg och sågs som något av en kommande stjärna. Men kontakterna med den turkiska nationaliströrelsen "Grå vargarna" blev en alltför stor belastning och han uteslöts ur partiet. Istället startade han Nyans som vill vara en röst för de utsatta områdenas befolkning. Muslimers rättigheter är en de viktiga profilfrågorna. Men har partiet en politik för hela Sverige? Och hur ser partiledaren på anklagelserna om islamistiska inslag och splittrande retorik?
Fler avsnitt