Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Liberalerna har aldrig haft så låga opinionssiffror som nu. Och förtroendet för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är både svagt och sjunkande. Varje månad rapporterar vi om stämningsläget i Sverige i Opinionen just nu – ett samarbete mellan Demoskop och Kvartal. Den senaste mätningen kommenteras här av Karin Nelsson, vd för Demoskop och Henrik Höjer, Kvartals vetenskapsredaktör.

Fler avsnitt

Den nystartade tidningen Bulletin hamnade i blåsväder efter att ha plagierat ett antal nyhetstexter. Vi påminner om några av historiens klassiska plagiat och ställer frågan var gränsen går mellan det och en vanlig rewrite? Och många medier lobbar nu för att få statligt stöd. Men är det så bra?
Det här är andra utgåvan av podden "Redaktionen tipsar", och här talar tre av Kvartals medarbetare om sina favoriter ur utbudet från den senaste månaden. För tipsen svarar Elisabeth Precht, textredaktör, Erik Augustin Palm, vikarierande kulturredaktör och Frida Eckermann, webbansvarig.
Ännu en skärpning av coronareglerna, men ingen avrådan från att åka till fjällen på sportlovet. Och vad sa socialministern om att använda munskydd? Adopterade barn som i själva verket stals, och Ebba Buschs senaste drag i hustvisten. Veckopanelen med Torbjörn Elensky, författare och skribent, Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och Mikael Sandström, ekonom och f d politisk M-tjänsteman.
Femton år har gått sedan genombrottet med "Snabba cash". Sedan dess har Jens Lapidus skrivit ytterligare en handfull kriminalromaner och dessutom några barnböcker. 2017 lämnade han advokatyrket och är nu författare på heltid. Nya romanen "Paradis city" är en framtidsdystopi som beskriver ett Sverige som urartat i segregation, våld och konflikter. Varifrån kom den inspirationen?
Många fruktar en tredje våg inför sportlovsveckorna, samtidigt som virusmutationerna sätter skräck. Ska Sverige satsa på höghastighetsbanor på pelare, som Skanska vill bygga? Och kan vi förstå konststudenterna som vill byta namn på Vita havet? I panelen: Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete, Ulf Dahlsten, gästprofessor och tidigare statssekreterare, Hanna Wagenius, jurist och tidigare CUF-ordförande.
Fler avsnitt