Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Pleasure förändrar Sveriges porrdiskurs

Ninja Thybergs hyllade drama ”Pleasure” skildrar en svensk, ung kvinnas resa in i Los Angeles porrbransch. Foto: Plattform Produktion

Inom svensk feminism har blicken på porr länge varit primärt fördömande, med en förhärskande idé om förtryck. Bara den alternativa och queera porren har ansetts som legitim. Den feministiska filmregissören Ninja Thyberg – själv en gång porrmotståndare – frigör sig från dessa puritanska bojor med sitt hyllade porrbranschdrama Pleasure, menar Erik Augustin Palm. Efter att ha läst två aktuella böcker om Sveriges porrhistoria anar han ett paradigmskifte.

                                                                                      

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Erik Augustin Palm | 8 oktober 2021
Erik Augustin Palm är en tidigare USA-baserad och numera Tokyobaserad kulturjournalist, redaktör och TV-producent.
Profil Inlästa texterLästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet
En bit in i Ninja Thybergs hyllade drama Pleasure – som skildrar en svensk, ung kvinnas resa in i Los Angeles porrbransch – bekräftas ett odiskutabelt faktum om en betydande del av heterosexuell porr. Bella – som gestaltas lysande av debutanten Sofia Kappel – har bokats till en medvetet grovt misogyn scen som leder till att Bella börjar gråta. Det rör sig inte om ett försök att gestalta BDSM, där dominans och underkastelse bygger på starkt förtroende. Nej, scenen ska förmedla tvång- och våldtäktsassociationer. Det verkar vara porr gjord för män som hatar kvinnor. Runkmaterial för incels.

Ninja Thyberg – porrmotståndaren som ändrade åsikt

Om Ninja Thyberg inte hade berett tillräckligt utrymme för denna del av porrbranschen i sin flerfaldigt prisbelönade debutlångfilm Pleasure – en vidareutveckling av kortfilmen med samma namn från 2013 (om inspelningen av lågbudgetporr i Sverige) – hade filmen inte varit sann. Men det hade den inte heller varit om Thyberg exkluderat flera andra aspekter av porrbranschen, av helt annan karaktär. Där ledorden är spänning, utforskning, lust och mystik. Pleasure varken fördömer eller romantiserar porr som helhet, utan kontextualiserar detta för vår tid så överväldigande mediala uttryck, med en nyansrikedom som motsvaras av få om ens några andra skildringar av porrbranschen i filmhistorien. Pleasure blir inte mindre intressant av det faktum att den är regisserad av en svensk tidigare aktivistisk porrmotståndare, som kom på andra tankar under filmprocessens gång.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.