Sveriges minsta – men ständigt växande – mediehus Kvartal har nöjet att presentera vår nya podcast Varannan vecka. Bakom detta initiativ står medieprofilerna Karin Pihl och Kajsa Dovstad, kända som ledarskribenter från Expressen och Göteborgsposten.

Två gånger varje månad sammanträder panelen där antingen Karin eller Kajsa programleder. Där medverkar minst en ytterligare opinionsbildare som representerar andra delar av det politiska fältet än duon själva gör. Tillsammans med sina gäster kommer programledarna, med lite lättare hand än vad Kvartals publik är van vid, att leverera varsin framtidsspaning.

–  I Varannan vecka kommer lyssnarna att kunna ta del av insikter de inte skulle fått annars. Vi lyfter blicken, och spanar med glimten i ögat efter de trender som definierar samtiden, och blir viktiga i framtiden, säger Kajsa Dovstad som vid sidan av rollen som liberal skribent även är läkare.

I första säsongens laguppställning finns, förutom programledarduon, Enna Gerin från den fackliga tankesmedjan Katalys, Henrik Hall, borgerlig skribent och kristdemokratisk tjänsteman samt Klara Lidman, läkarstudent och tidigare ledamot i Grön Ungdoms styrelse.

–  Det känns väldigt kul att göra en podd i Kvartals regi. Jag tror att Varannan vecka kommer att fungera bra ihop med Kvartals identitet där det seriösa samtalet sätts i centrum. Men samtidigt vill vi bjuda på analyser med en liten twist, säger Karin Pihl.

I och med lanseringen av Varannan vecka kan Kvartal nu erbjuda sin växande publik tre podcasts varje vecka: Förutom denna nykomling finns mediespanarpodden ”Den svenska modellen”, som görs i samarbete med Dagens Arena och som i likhet med nykomlingen släpps med två avsnitt per månad. Därutöver finns Kvartals långkörare ”Veckopanelen”, som sammanfattar veckan som gått tillsammans med tre opinionsbildare samt ”Fredagsintervjun” där en ledande makthavare eller opinionsbildare samtalar med Kvartals programledare.

– Vi har länge saknat ett format som tittar framåt och där humor och lättare handlag får ta mer plats. Kajsa och Karin har många gånger visat prov på den oräddhet och frimodighet som ska vara Kvartals signum. Därför tror jag att de är precis rätt personer för att göra ett sådant program, säger Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.

Det första avsnittet av Varannan vecka läggs ut tisdagen den 21 januari och kommer finnas tillgängligt på kvartal.se, i Kvartals poddkanal samt där poddar finns.