Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Motgift och avgiftning – Jordan B. Petersons psykologiska resa

Jordan B. Peterson under sitt omtalade Sverigebesök i oktober 2018. Peterson är nu aktuell med sin nya bok Bortom ordning: 12 nya livsregler. Foto: Thomas Karlsson/TT

Efter att ha gjort världssuccé med sin bok med livsregler gick Jordan B. Petersons eget liv sönder. I uppföljaren ”Bortom ordning: 12 nya livsregler” söker han ett nytt förhållningssätt till livet och det kaos som han förknippar med kvinnan. Psykologen Johan Grant undersöker bilder av en kollega som många verkar älska att hata.

 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Johan Grant | 2 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Jordan B Peterson snabba karriär, livsförändring och förflyttning ut i offentligheten har sannolikt bidragit till han idag vårdas och försöker avgifta sig från ett beroende av lugnande medel.
  • Bilden av Jordan är fylld av starka projektioner av beundran och hat. Bägge delar är uttryck för en stark omedveten dynamik som hindrar en reflekterande diskussion om hans bidrag till exempelvis jämställdhetsdebatten.
  • Frågan ställs om det är så att Peterson med sin ståndaktiga och stidbara persona ibland låter sig luras in i ett spel som är en social försvarsmekanism som syftar till att undvika den sårbarhet som är förknippad med söka nya könsroller.
  • För att mannen och kvinnan ska kunna övervinna sina rädslor, och vårda istället för att bekämpa varandra, behöver vi en ny potentiell arena där våra grundläggande rädslor för att skada eller vara otillräckliga förstås istället för undvikas.
  • I titeln Bortom ordning… ser vi ett uttryck för att Jordan söker ett nytt mindre stridbart förhållningssätt, som istället för att försöka vara ett motgift accepterar och omfamnar det kaos som han förknippar med kvinnan.
Den 2 mars utkommer Jordan B. Petersons nya bok, Bortom ordning: 12 nya livsregler (Mondial förlag, översättning Öyvind Vågen), som bygger på samma koncept som föregångaren uppföljaren 12 Livsregler: ett motgift mot kaos. Under mitt arbete med att fackgranska texten har jag haft tid att reflektera över fenomenet Jordan B. Peterson, den polariserade bilden av honom och min egen tolkning av hans resa – liksom bilden av honom i Sverige.

Jordan B. Peterson slungades in i offentligheten 2016, och under loppet av ett par år gick han från anonym psykologiprofessor till omstridd liberal debattör med rockstjärnestatus och en affärsverksamhet med 100 miljoner kr per år i omsättning. Resan började med hans högljudda protest mot den så kallade Bill C-16, en anpassning av den kanadensiska lagstiftningen, som bland annat innebar att universitetslärare måste tilltala studenter med det pronomen de själva föredrog.

Läs mer Visa mindre