Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

”Patetiskt upprop”

Av Kvartal  | 6 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Nu är det inte långt kvar. Men fortfarande är frågetecknen många. Varför ökar Vänsterpartiet? Varför pratar alla plötsligt om abort? Och hur kommer det egentligen att gå på söndag? Daniel Suhonen, chef på fackliga Tankesmedjan Katalys och Alice Teodorescu, politisk redaktör på liberala Göteborgs-Posten reder ut detta och mycket annat när de för sista gången gästar Valspurten.

Staffan Dopping har återigen bjudit in två av landets vassaste politiska spanare för ett samtal om det senaste från valrörelsen. Stämningen i Kvartals studio är som vanligt god, men tankarna börjar bli lite splittrade. Alice Teodorescu tänker på att det snart är över och Daniel Suhonen funderar på om han glömt röstkortet i den kavaj han precis lämnat till kemtvätten.

Det börjar bli dags att sammanfatta valrörelsen. Alice Teodorescu återkommer till att den i mycket har handlat om enda sak – partiet som ingen vill samarbeta med.

– Kommande regering kommer sannolikt få hantera en lågkonjunktur, säger hon.

– Givet det och alla andra problem Sverige faktiskt står inför tycker jag det är synd att valrörelsen bara han

dlar om Sverigedemokraterna och hur de andra partierna positionerat sig mot dem.

Daniel Suhonen har sett SVT:s dokumentär om de tre statsministerkandidaterna Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

– Den var ganska seg och tråkig, är hans omdöme.

– Men de framstod som ganska vanliga och hyggliga typer. Och det är bra mot demoniseringen av politiker att kunna visa att de är som folk är mest.

En annan som väljarna verkar uppfatta som hygglig är Jonas Sjöstedt vars Vänsterparti har gått bra i opinionen.

– Jag är ju ett fan av Jonas Sjöstedt, säger Alice Teodorescu.

– Han är ideologiskt stringent och det märks att han tror på vad säger. Jag gillar politiker som är så besjälade av sin ideologi och inte skäms för att de bottnar i den. Det är därför han lockar väljare.

– Jag har ju följt deras resa länge, säger Daniel Suhonen.

– De har städat bort skräpet de hade i garderoberna, de försöker göra sig regeringsdugliga. De har en bit kvar, men de är på väg. Sedan har de en klassisk vänsterretorik som håller ihop. Den syns också i deras budget. Jag tror att en stor del av Socialdemokraternas väljarbas gillar det som Sjöstedt säger.

I går drabbade LO-ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson och Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt samman i Aktuellt om LO-kollektivets själ. Daniel Suhonen tycker Sjöstedt var blek och tilltufsad och Alice Teodorescu menar att ”Kålle” framstod som arrogant.  Hon tror att få som röstar påverkas av den här typen av debatten. Daniel å sin sida ser den som ett tecken på att socialdemokratin har misslyckats med att tala till LO-väljarna.

Några hundra kändisar har under Kjell Bergqvists ledning publicerat ett upprop mot Sverigedemokraterna. Kommer det att påverka resultatet på söndag?

– Nej. Jag tror de som tänkt sig rösta på Sverigedemokrater snarare stärks, säger Alice Teodorescu.

– Det här är ytterligare ett etablissemangsupprop som ska sätta folket på plats. Det blir bara patetiskt. Det som gör att Sverigedemokraterna minskar är att man granskar deras politik.

Daniel Suhonen håller med och citerar sig själv från en krönika dagen efter att Donald Trump valts till president.

– Man kan inte besvärja bort Sverigedemokraterna, säger han.

– Alla vet att Sverigedemokraterna växer. Det är naturligtvis en reaktion på det som hände 2015. Men det är också en reaktion på ett samhälle som inte löser avgörande problem. Järnvägar som inte funkar. Pensionärer som arbetat i 40 år, men inte får någon pension. Kvinnor som är rädda för att föda i korridoren. 

Mer i dagens avsnitt av Valspurten: Alice har blivit påhoppad i kommentarsfältet på Annie Lööfs instagramkonto och Daniel kallar Ulf Kristersson för ”vältränad brat som gillar sänkt skatt.”. Sedan formulerar de tillsammans en handbok i hur man ska lyckas som politiker i ett val. Daniel klagar dessutom över låg energi hos vissa och Alice varnar politiker för att inte våga skrämma bort vissa väljare.

Och så tippar båda våra expertkommentatorer valet. Hur många procent får varje parti och vilket block blir störst?

Lyssna på Valspurten den 6 september här.

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.