Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Ove Bring: Sverige bör gå med i Nato

Statsminister Magdalena Andersson besöker de svenska trupperna som deltar i Natos internationella militärövning Cold Response 2022. Foto: TT. Professor emeritus Ove Bring. Foto: Magda Pawel Flato. Montage: Kvartal.

Om en internationell insatsgrupp lyckas kidnappa Putin och föra honom till Haag så skulle han enligt folkrätten kunna prövas och dömas – förutsatt att ett särskilt villkor är uppfyllt.

Det säger Sveriges främsta folkrättsexpert professor emeritus Ove Bring i Kvartals fredagsintervju – där han också tar ställning för ett svenskt Natomedlemskap.

– Det vore naturligt att vi i sinom tid blir medlemmar i Nato, säger Ove Bring.

Av Kvartals  redaktion | 8 april 2022
Stöd KvartalLästid 2 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Den här veckan gästas Kvartals fredagsintervju av professor emeritus Ove Bring, tidigare professor i folkrätt vid Försvarshögskolan, Uppsala universitet och Stockholms universitet, mångårig rådgivare på utrikesdepartementet samt under nästan två decennier ledamot av Permanenta skiljedomstolen i Haag.

Bring säger i intervjun att han är positiv till ett svenskt Natomedlemskap, men menar samtidigt att det skulle vara riskfyllt att ta det steget just nu, under Vladimir Putins pågående invasion av Ukraina.

– Putin skulle kunna betrakta Sverige och Finland som krigförande, mer eller mindre, och det skulle kunna innebära ett faromoment för vår egen del. Så jag tror att man behöver avvakta och finna en lämplig tidpunkt för att gå med i Nato, säger Ove Bring.

Läs mer Visa mindre