Återigen är kriminalitet samt försvar och säkerhet de ämnen som dominerar de politiska samtalen i Sverige. En våldsam start på året i Stockholmsregionen kan ha gjort sitt till, liksom de fortsatta Nato-förhandlingarna. Samtidigt har frågekomplexet kring energi- och elförsörjning, som tidigare toppade, dykt som samtalsämne.

Den pessimistiska grundhållningen i landet fortsätter, och når nya bottennivåer. Om man delar upp frågan efter partitillhörighet, kan man notera att de som sympatiserar med de rödgröna partierna är betydligt mer pessimistiska än före valet. Och eftersom de som sympatiserar med de regerande partierna fortfarande är relativt negativa i sin syn på framtiden så blir resultatet ännu en bottennotering. Det faktum att kvinnorna är mer negativa än männen bottnar i att de är mer rödgröna i sina partisympatier.

Även de ekonomiska förväntningarna är mycket låga men verkar ha stabiliserats. Som vanligt är bedömningarna av den personliga ekonomin bättre än bedömningarna av den generella. Kurvan fångar upp hur tydligt pandemin och Rysslands krig påverkat synen på ekonomin.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson toppar förtroendet med stor marginal. Att regera och bära ansvar kostar i förtroende, det är väl känt. Men att Ulf Kristersson får betydligt mindre än hälften av Magdalena Anderssons siffror måste nog ändå ses som anmärkningsvärt. Även nye centerledaren Muharrem Demiroks svaga siffror sticker ut – där bara en (1) procent uppger sig ha stort förtroende för honom. Till detta ska läggas att Centerpartiet faller till 5,5 procent i väljarstöd.

Sett över tid så kan man, förutom Magdalena Anderssons triumftåg i förtroende, notera Ulf Kristerssons sakta men säkert dalande siffror sedan han tillträdde som statsminister. Och att såväl Nooshi Dadgostar som Johan Pehrson hade varsin smekmånad i opinionens glas – varefter de dalade ner igen. Vi får se om Muharrem Demirok går samma väg.

Månadens specialstudie gäller åtgärder för att förbättra integrationen. Språkkrav och krav på kunskaper om Sveriges lagar och svenska värderingar ligger i topp.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 400 intervjuer är genomförda mellan den 1 och 7 februari inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.