Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Regeringen får underkänt

Stefan Löfvens regering har ett lågt förtroende. FOTO: JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet /TT

Förtroendet för regeringen är historiskt lågt. Men medborgarna ser fortsatt ljusare ekonomiska förhoppningar.

Denna analys är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 18 juni 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den akuta fasen av pandemin är över, och kriminalitet och migration är de samtalsämnen som nu åter dominerar samhällsdebatten.

Det senaste året har präglats av pandemin men detta ämne dalar i takt med att allt fler blir vaccinerade. Samhället öppnas nu upp och andra frågor tar över i våra samtal.

Synen på utvecklingen i Sverige är fortfarande överlag generellt negativ, men vi ser en tydlig upphämtning. Kvinnor, som är mer positiva till regeringspartierna, är mer positiva än männen som sympatiserar mer med oppositionen. Mest negativa är Sverigedemokraternas sympatisörer, och mest positiva är januaripartiernas sympatisörer. Men överlag är denna negativa bild av samhällsutvecklingen ett problem för sittande regering.

Även de ekonomiska förväntningarna har stigit kraftigt under våren och försommaren. Bedömningarna av ekonomin är nu långt högre än före pandemin, då de nådde bottennivåer.

Polis och sjukvård är de verksamheter som vi har störst förtroende för. Man kan notera att regeringen rankas lågt i förtroendeligan, långt lägre än till exempel riksdag och kommunpolitiker.

Regeringens arbete får nu ett rekordlågt omdöme. Ingen annan regering sedan 2002 har fått så svagt betyg. Man kan notera hur höga omdömen den sittande regeringen åren 2011 och 2012 fick.

Regeringen fick en rejäl förtroendeuppgång i samband med coronapandemin, men denna effekt verkar nu avta.

Givetvis har regeringen störst stöd av sina sympatisörer, men notera den kluvna inställningen hos Centerpartiets och Liberalernas sympatisörer.

När denna text skrivs står vi inför en regeringskris och eventuellt även inför ett extra val. Men det är kanske inte så oväntat med tanke på hur svagt stödet är för denna regering.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 25 maj och den 1 juni 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.