Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Förtroendet för regeringen är historiskt lågt. Men medborgarna ser fortsatt ljusare ekonomiska förhoppningar. I den här podden kommenteras senaste Opinionen just nu av Karin Nelsson, vd för Demoskop och Henrik Höjer, Kvartals vetenskapsredaktör. Opinionen just nu är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige.

Fler avsnitt

Kriminaliteten seglar upp som en valfråga, enligt Demoskops senaste siffror. Samtidigt störtdyker de ekonomiska förväntningarna hos allmänheten, och Natofrågan får nu betraktas som "hanterad". Här är podden som utgår från stämningsläget i Sverige, ett samarbete mellan Kvartal och opinionsinstitutet Demoskop. Kvartals Henrik Höjer samtalar med Demoskops vd Karin Nelsson.
Med bara dagar kvar till dess att Sverige fattar det slutgiltiga beslutet om ja eller nej till Nato finns många frågor att diskutera med Lars Ohly, Hanna Wagenius och Benjamin Dousa. Har processen gått för fort? Finns det ens en mikroskopisk chans att Socialdemokraternas besked blir något annat än ett rungande ja? Och kan Nato fortfarande bli en valfråga? Dessutom diskuterar panelen, som spelades in med publik på Kulturhuset i Stockholm, det politiska efterspelet till påskupploppen.
För fem år sedan var Mikail Yüksel lokalpolitiker för Centerpartiet i Göteborg och sågs som något av en kommande stjärna. Men kontakterna med den turkiska nationaliströrelsen "Grå vargarna" blev en alltför stor belastning och han uteslöts ur partiet. Istället startade han Nyans som vill vara en röst för de utsatta områdenas befolkning. Muslimers rättigheter är en de viktiga profilfrågorna. Men har partiet en politik för hela Sverige? Och hur ser partiledaren på anklagelserna om islamistiska inslag och splittrande retorik?
Hur fungerar en säkerhetsförsäkring, och varför säger svenska statsråd att de ännu inte har bestämt sig för vad de tycker om ett Natomedlemskap? Magdalena Andersson återvänder till sin ungdoms simhall i Socialdemokraternas kampanjfilm, koranbrännaren Rasmus Paludan uttrycker kraftig kritik mot svensk polis och Sveriges Radio krishanterar efter felaktiga rapporteringar om Ebba Buschs svar i en radiointervju. I Veckopanelen hör ni Leif Pagrotsky, socialdemokrat och före detta statsråd, Johan Romin, tv-producent och regional moderatkandidat och Lisa Bjurwald, journalist och författare.
Den dansk-svenske politikern och provokatören Rasmus Paludan har under den senaste tiden utsatt den svenska demokratin för hårda prövningar. Yttrandefriheten står högt i kurs bland svenska debattörer men i fallet med Paludan har en och annan ändå börjat svaja. Utan tvekan har Rasmus Paludan blivit en person som många pratat om den senaste tiden. Men ganska få har pratat med honom.
Fler avsnitt