Året har inletts med skjutningar och angrepp på kriminellas anhöriga. Därför är det inte så konstigt att kriminaliteten präglar diskussionerna i landet. På andra plats kommer energi och elförsörjning. Ränteläge och inflation är andra viktiga frågor som nu ligger på tredje plats.

Den generella utvecklingen i landet bedöms som extremt negativt. Det senaste året har siffrorna varit sjunkande vid varje mätning. Så än en gång får vi rapportera om nya bottennivåer i synen på Sveriges utveckling. Framförallt kvinnorna är pessimistiska, liksom de som sympatiserar med Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna. Moderaternas sympatisörer är de som är minst pessimistiska, men även i denna grupp tycker majoriteten att landet utvecklas åt fel håll.

På liknande sätt är förväntningarna på ekonomin mycket låg, men här verkar läget ha stabiliserats något. Kanske ser vi ljusare tider när vintern är över och elräkningarna kanske blir mer hanterliga? Framför allt är det anhängarna till oppositionspartierna som har negativa förväntningar på ekonomin.

Att fråga om vilket parti som har bäst politik i någon enskild fråga kan ge en bild av vilka partier som är profilerade bland väljarna, det vill säga har sakägarskap i någon fråga.
Sammantaget visar siffrorna nu i mars att regeringen har problem…
Centerpartiet är längst ifrån sakägande i någon enskild politisk fråga. Inte heller Liberalerna, Vänsterpartiet eller Kristdemokraterna har det största stödet av samtliga partier i någon enskild fråga. Däremot har Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna starka positioner i frågorna invandring, företagande och ekonomi.

Förtroendekampen leds av Magdalena Andersson, som har en ohotad position i nuläget. Långt efter kommer Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. En tydlig jumboposition intas av centerns Muharrem Demirok. Ingen partiledare har inlett sin bana med så svaga förtroendesiffror.

Förtroendet för regeringen är relativt svagt. Det har länge legat runt 40 procent, och speglar sannolikt att vi länge haft minoritetsregeringar.

Sammantaget visar siffrorna nu i mars att regeringen har problem – landets befolkning saknar framtidstro, är missnöjd med ekonomin, har störst förtroende för oppositionsledaren och färre än 40 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb.
Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 300 intervjuer är genomförda mellan den 28 februari och den 7 mars inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.