Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Optimism – var god dröj

Över 10 000 döda i corona präglar stämningen i Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bilden av en misslyckad coronahantering i Sverige har vuxit sig starkare, enligt Demoskops senaste opinionsmätning. Pessimismen dominerar, förutom bland framför allt centerpartister. Samtidigt framträder Ulf Kristersson som en allt mer populär oppositionsledare. Denna analys är den första i ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 15 januari 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Trots nytt år, något ljusare tider och ett vaccin i sikte så präglar pessimismen Sverige – betydligt fler menar att landet utvecklas åt fel håll, än de som tycker motsatsen. Män är dessutom något mer pessimistiska än kvinnor (och när optimismen dominerade i Sverige för nästan tio år sedan var männen mer optimistiska än kvinnorna).

När den första vågen av corona drabbade Sverige i våras – och Sverige drev en unik linje så minskade uppenbarligen pessimismen. Men den andra vågen har av allt att döma inte utlöst samma positiva känslor. Grundhållningen sedan ett drygt halvt decennium tillbaka är dock att majoriteten menar att landet utvecklas åt fel håll.

Överlag är oppositionen mer negativ till Sveriges utveckling, medan januaripartierna är måttligt positiva. Centerpartister och liberaler är allra mest optimistiska, medan Sverigedemokraternas sympatisörer är mest pessimistiska – och de är dystrare än någonsin.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.