Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Magdalena Andersson väcker förhoppningar

Magdalena Andersson i riksdagen den historiska onsdagen den 24 november. FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet /TT

Socialdemokraterna verkar bli kvar vid makten, men blir blir allt mindre av ett arbetarparti. Och Magdalena Andersson öppnar starkt, opinionsmässigt.

Denna analys är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 25 november 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Opinionsmässigt har Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson öppnat starkt och får högt förtroende bland väljarna. Många år som finansminister gör säkert sitt till; hon är ett känt namn. Hon uppfattas som påläst och rationell – men även lite otrevlig.

Men innan vi går in på detta kan vi konstatera att den generella stämningen i landet är fortsatt dyster. De flesta menar att Sverige utvecklas åt fel håll.

Kvartal opinionen just nu pessismism

Tydligast är detta bland personer som sympatiserar med oppositionen, och bland män. Eftersom män generellt står mer till höger så hänger detta ihop.

Samtalsämnet som dominerar stort är kriminaliteten, som nått all time high. Vi har för tillfället tappat intresset för coronapandemin.

Zoomar man in på det senaste året blir detta än mer tydligt, även om energi- och klimatfrågan kliver fram som ett område som fångar allt större intresse.

Pandemin skapade en oerhört negativ förväntan på ekonomin. Men detta är historia nu, förväntningarna har normaliserats till nivåer liknande dem före pandemin. Som vanligt har man i regel högre förväntningar på sin egen ekonomi än på resten av samhället.

Magdalena Andersson har fått en bra start som partiledare och har ett högt förtroende, i nivå med Ulf Kristersson. Det är även en påfallande kontrast till partiledarna i de partier som Socialdemokraterna samarbetar med.

Om man betraktar denna utveckling över tid så är Nooshi Dadgostars snabbt ökande siffror mest anslående – och att Magdalena Andersson går in på en andraplats.

Magdalena Andersson har även ett mycket stort förtroende bland sina sympatisörer,  lika högt som Jimmie Åkesson.

Hon uppfattas även som påläst och rationell, men inte riktigt lika sympatisk som Stefan Löfven. Men i de flesta avseenden uppfattas hon vara vassare än Stefan Löfven.

Vad gäller negativa egenskaper kan hon uppfattas som otrevlig.

 

Stödet för Socialdemokraterna bland de förvärvsarbetande har minskat. År 2012 var siffran 22 procent. Den har nu sjunkit till 19 procent. Även bland pensionärerna sjunker stödet för Socialdemokraterna – från 34 till 32 procent under samma period.

Statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet har i bloggen Politologerna mätt partiernas relativa framgångar rent geografiskt. Vi kan konstatera att Socialdemokraterna har mest stöd i det röda Norrland (siffrorna är från det senaste riksdagsvalet).

Partiernas relativa stöd, rent geografiskt. Källa: Politologerna.

Socialdemokraterna har under 2000-talets val gått från 40 procent valet 2002 via 35, 31, 31 och 28 procent valet 2018. De skattas idag ha runt 27 procent av stödet. Det är nu upp till Magdalena Andersson att hejda den långsiktiga tendensen.

Socialdemokraternas relativa stöd, rent geografiskt. Källa: Politologerna.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 26 oktober och den 2 november 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.