Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Ekonomin ljus men framtiden mörk

Uppbränd bil i Rosengård, Malmö. FOTO: Johan Nilsson/TT

Den ekonomiska optimismen är rekordhög efter pandemin, men kriminaliteten oroar allt fler. Bara en minoritet säger sig vara villig att vittna i en gängrelaterad rättegång. Det framgår av denna analys, som är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 6 oktober 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Frågor om lag och ordning samt fysisk trygghet är på frammarsch. Det konstaterade forskare vid Göteborgs universitet i somras, som noterade att oron för våld ökade parallellt med det ökande dödliga våldet i samhället.

Källa: SOM-institutet, Göteborgs universitet.

Det är framför allt personer som står till höger politiskt som oroar sig allt mer.

Tryggheten mäts även hos Demoskop, som noterar att kriminalitet är ett snabbt växande samtalsämne, som nyligen passerade migration som toppfråga.

Det är också den viktigaste politiska sakfrågan att förhålla sig till, och den ligger långt över alla andra frågor. Man kan notera att klimat och miljö är på väg uppåt.

Kanske hänger detta fokus på lag och ordning samman med den fortsatta generella pessimismen i samhället, som verkar vara på väg mot nya bottennivåer. Att män är mer pessimistiska än kvinnor hänger ihop med att män står något mer till höger – och bland högerpartierna är pessimismen störst. Minst pessimistiska är sympatisörerna till regeringspartierna, som har större stöd bland kvinnor än bland män.

Däremot är förväntan på ekonomin på stark uppgång. Synen på den personliga ekonomin och Sveriges ekonomi tangerar rekordnivåer. Detta kanske är svårt att få ihop med den stora generella pessimismen. Men attityden till ekonomin kan ha med den avtagande pandemin att göra – Sverige och världen öppnar upp.

Just trygghet har nu under hösten undersökts i detalj av Demoskop. Överlag verkar många djupt bekymrade över frågan. Bara 28 procent tror att Sverige har förutsättningar att kraftigt reducera gängbrottsligheten under de kommande fem åren, medan drygt hälften tror att det går på tio års sikt.

Extra oroande är att endast 37 procent säger sig vara beredda att ställa upp och vittna i en gängrelaterad rättegång.

Överlag anses Moderaterna och Sverigedemokraterna ha bäst politik för att stävja gängbrottsligheten.

Extra oroande är att endast 37 procent säger sig vara beredda att ställa upp och vittna i en gängrelaterad rättegång. Hela 44 procent är osäkra och 19 procent säger nej. Och hela 75 procent upplever att brottsligheten har ökat det senaste året.

Generellt känner sig de flesta trygga i sina hem och sina bostadsområden, men mer än halva befolkningen undviker vissa platser eftersom de känner oro för att utsättas för brott där.

Mycket tyder på att otryggheten kommer att bli den stora valfrågan.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 31 augusti och den 6 september 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.