Påskkravallerna har åter satt lag och ordning på agendan. Detta är den enskilt viktigaste frågan för de flesta. Försvarsfrågan låg i topp tidigare i vår, men i takt med att kriget i Ukraina normaliseras så avtar frågan i vikt.

Den pessimistiska hållningen har präglat Sverige i många år, men under våren har vi sett en liten förändring. Troligen är den kopplad till den känsla av sammanhållning som krigshotet medför.

Däremot fortsätter de ekonomiska förväntningarna att sjunka. Växande inflation och höjda räntor, börsfall och en allmän osäkerhet i samband med världsläget påverkar uppfattningen om ekonomin negativt. Man kan notera att vi nästan är nere på nivåer som under pandemins inledning.

Trots dessa dystra siffror toppar statsminister Magdalena Andersson förtroendeligan. Dock har kurvan planat ut nu efter en stark inledning som partiledare vad gäller förtroendesiffror. Tvåan Ulf Kristersson har sakta dalat under året.

Vad gäller ideologisk förändring kan man notera att de konservativa och nationalistiska tendenserna har förstärkts på senare år. Färre är dessutom ideologiskt osäkra.

Under samma tid har oron för brottsligheten ökat sakta men säkert, och toppade under förra året.

Om man frågar vad som som ligger bakom brottsligheten så dominerar invandringen som förklaring. Även segregation uppges som en orsak, medan bara en liten grupp menar att det beror på ojämlikhet.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Nästan 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 27 april och den 3 maj inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.