Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Om Weimars vålnad och fascism som skällsord

Det finns en lång tradition av att jämställa politiska fenomen som man uppfattar som negativa med exempelvis nazismen och fascismen, skriver Anton Sjechovtsov. I USA har sådana paralleller vanligen gjorts för att demonisera statsledningen. Foto: SOPA Images/TT.

Det är orimligt att hävda att Donald Trump är fascist eller att USA går samma öde till mötes som Weimarrepubliken, skriver den ukrainske forskaren Anton Sjechovtsov. Trump är varken visionär eller revolutionär och ska hellre jämföras med samtida högerpopulistiska radikaler i Europa. Snarare kan man fråga sig om ”Weimars vålnad” går igen i delar av extremvänstern. Texten är översatt från engelska av Nils Håkanson och tidigare publicerad i Eurozine.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Anton Sjechovtsov | 20 januari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Historikern och emigranten Aleksandr Janov, specialiserad på Ryssland och rysk nationalism, var på nittiotalet kritisk till hur väst förhöll sig till det postsovjetiska Ryssland. Han kritiserade 1995 den ”förrädiska självklarhet” med vilken den västerländska logiken antog att ett Ryssland med marknadsekonomi skulle vara en partner till väst bara för att ett Ryssland utan marknadsekonomi hade varit dess svurna fiende.

”Vi har en plan för hur vi ska hjälpa till med att bygga upp en fri marknad i Ryssland, men vi har ingen plan för hur vi ska bygga upp en demokrati där. Vi tror att demokratin bygger sig själv, som en naturlig överstruktur till marknadsekonomin. Men vad händer om den inte gör det? Vad händer om den fria marknaden används som bas för en otäck och hotfull rysk revanschism – auktoritär, militant västfientlig och antidemokratisk?¹”

Läs mer Visa mindre