Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Om tacksamhet och rätten att pröva sina tankar

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Ett verkligt samtal handlar om att öppet pröva sina tankar, lyssna på motargumenten, reflektera och låta sig påverkas. Den ständiga viljan att missförstå sina meningsmotståndare och utmåla dem som onda saboterar Sveriges möjlighet att komma vidare i invandrings- och integrationsdebatten. Det skriver entreprenören och tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson.

Av Jan Emanuel Johansson | 30 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 9 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Jag blev uppringd av en reporter på Expressen. Hon informerade mig om att det stormade kring mig på Twitter. Hon exemplifierade med en riksdagsman (V), en f d förbundsordförande för Ung vänster som kallade mig äcklig samt en riksdagsman (MP) och tidigare språkrör för Grön ungdom som kallade mig rasist, vilket för övrigt även kulturchefen på Aftonbladet implicit gjorde. Diverse kulturpersonligheter, bland annat kända från SR och SVT, kallade mig sofistikerade okvädningsord. En sade sig bland annat vara ”djupt rädd och äcklad”.

Stormen hade sitt ursprung i Henrik Jönssons Youtubeserie Sverige-samtal där jag diskuterade med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Hela idén bakom programformatet går ut på vikten av att lyssna och respektera sin politiska motståndare. Målet är att frångå dagens debattklimat där man i stället för att lyssna, väntar på att den politiska motståndaren ska prata slut på sina trettio sekunder så man snabbt kan rabbla upp de inövade budskapen, formulerade av en mediastrateg på partihögkvarteret.

Läs mer Visa mindre