Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Om kvalitet

Illustration: Han von Corswant

Det hör ju till god ton att inte klaga på recensioner, men jag ska göra ett undantag för DN:s kritik av mitt Sommarprat den 20/7.

Av Ola Wong | 23 augusti 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Anledningen är att recensenten Hugo Lindkvist tar upp en principiellt viktig fråga. Hans recension är alls ingen sågning, och det hade hur som helst varit i sin ordning om han hade sågat mig. Det är kritikerns privilegium. Det som stör mig är följande. I programmet kritiserade jag mediernas könsräknarrobotar. Lindkvist gjorde en poäng av det genom att påpeka att robotarna ”hade kunnat larma om musikvalet som utgörs av nästan 100 procent män.” Hade jag haft 50% kvinnor hade musikvalet varit bra, underförstått. Om musikens kvalitet säger han ingenting.

För könsräknarrobotar är dramaturgi, estetik, idé, framförande och allt annat som man brukar lägga i ordet kvalitet ointressant.

När ett Sommarprogram funkar som bäst kan det liknas vid en blandning mellan långfilm och musikal. Musiken samspelar med berättelsen och fördjupar bilden av huvudpersonen. Låtarna för dig in och ut ur de olika scenernas stämningslägen och förmedlar det som man inte kan uttrycka med ord.

Läs mer Visa mindre