Grattis Ola Wong, redaktör på Kvartal! Du är en av årets Sommarvärdar.

Vad gick genom ditt huvud när du fick frågan? 

– Det var på tiden!  

Sveriges Radio presenterar dig som ”Kinakännare som i nästan två decennier bevakat Kina i olika svenska medier, bland annat som korrespondent för Svenska Dagbladet. Är nu redaktör på nättidskriften Kvartal.” Även att du fått Guldspaden, grävande journalisters pris.

 Vad kommer du att tala om?

– Jag kommer att prata om propaganda och om journalistik och att man inte är klokare än sin senaste kris. Det går från Pekings partikongresser till vi och dom i Sverige.

Du skrev i Kvartal i höstas om bilresor i Sverige på sommaren. ”Utanför passerar ett av världens grönaste, blåaste och gulaste landskap förbi och på radion mässar sommarpratare om att ”snart börjar mörkret igen”. Dag efter dag med traumaskildringar som producenterna hetsat fram med en färdig mall – på ytan personliga men samtidigt fruktansvärt förutsägbara, billiga knep.”

Vad säger du idag? 

– Får se om man får äta upp det!

Vilka sommarpratare minns du särskilt?

– Några som har fastnat är PO Enquist och Lena Andersson.

Vad hoppas du att lyssnarna ska ha med sig när de hört dig sommarprata?

– Jag skriver ofta inte med någon förhoppning om vad läsarna eller lyssnarna ska tänka, det får de sköta själva. Jag skriver för att försöka få fram något som känns sant för mig själv, och som förhoppningsvis är underhållande också.

Ola Wongs Sommar sänds måndagen den 20 juli.