Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Och bästa coronastrategi har…

Med en resolut pandemibekämpning har Taiwan lyckats undgå en andra våg och förväntas uppnå positiv BNP-tillväxt i år. Trots att det har gått över 200 dagar sedan någon smittades i landet måste taiwaneserna ha ansiktsmasker på många offentliga platser. Feberscreening är vanligt, som här vid ingången tll Xingtiantemplet i Taipei. Foto: David Chang/TT.

Tillväxtutsikterna i världen ljusnar. Asiatiska länder som Kina, Taiwan och Vietnam leder uppgången och förväntas uppvisa positiv BNP-tillväxt redan i år när de ser ut att klara sig från en andra smittvåg i coronapandemin. Europa däremot kombinerar höga dödstal och sjunkande BNP. Sveriges ekonomi väntas utvecklas som övriga nordiska länders men antalet döda avviker kraftigt. Med effektiva vaccin som inom kort rullas ut kommer världsekonomin sannolikt att överraska på uppåtsidan 2021, skriver Jonas A Eriksson. 

Av Jonas A Eriksson | 25 november 2020
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Profil I korthet Lästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Ett år in i pandemin kan vi se något som liknar ett facit för olika coronastrategier.
  • Flera länder i Östasien som gjorde snabba och omfattande åtgärder har skyddat både sina ekonomier och människoliv.
  • Europa och USA kombinerar höga dödstal med sjunkande BNP.
  • De nordiska länderna förväntas få en likartad BNP-utveckling. Men Sverige avviker med höga dödstal.
  • Australien, som hade hård lockdown och låga dödstal, väntas nå ungefär samma ekonomiska resultat som Sverige.
  • Med lovande vaccin på gång kommer världsekonomin sannolikt att överraska på uppåtsidan under 2021.
Under hösten har det utlösts en ny våg av nedstängningar ”lockdowns” i många länder i Europa, när en andra av våg i coronapandemin nått nya toppnivåer. Antalet nya fall i världen uppgår nu till nästan 600 000 per dag med omkring 10 000 döda om dagen.1 Även Sverige, som tidigare motsatt sig nedstängningar, har börjat stänga ner verksamheter.

Pandemins andra våg påverkar ekonomin mindre

Den nya rundan av nedstängningar av ekonomierna som skett under hösten är nu mer kirurgisk än vad den var under våren och påverkar därför ekonomierna mindre. Sjuk- och hälsovården är bättre förberedd, men är ändå hårt ansträngd i länder som Sverige som förlorat kontrollen över den allmänna smittspridningen i samhället.

Läs mer Visa mindre