Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Nya EU-regler slår mot Europas kaffedrickare

EU:s nya avskogningsregler drabbar både småskaliga jordbrukare och europeiska konsumenter. Foto: Sunday Alamba/TT.

Dyrare kaffe och kakao? Det är en väntad konsekvens av EU:s nya regler mot avskogning.

Av Louise Lennartsson | 30 januari 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Avskogning står för omkring tio procent av världens globala utsläpp av växthusgaser. Europeiska unionen bidrar i sin tur till ungefär tio procent av den totala avskogningen, skriver Deutsche Welle.1

Det fick förra året EU-kommissionen att ta krafttag mot fenomenet. Genom en ny lag, EUDR, införde unionen förbud mot import av varor som odlats på mark som avskogats efter den 31 december 2020. Företag som säljer varor, typiskt sett kaffe, kakao och palmolja, till EU kommer behöva ta fram geolokaliseringsdata som visar att deras varor inte odlats på avskogad mark. I annat fall riskerar företagen höga böter.

Lagen beskrivs som banbrytande och har hyllats av miljöorganisationer som ett sätt för européer att säkerställa att man inte bidrar till avskogning. 

Regler mot avskogning drabbar småskaliga bönder

Men alla är inte lika positiva. Kritiker menar att den nya lagstiftningen straffar småskaliga bönder runtom i världen, särskilt i Afrika, som inte har förutsättningarna att bevisa att de uppfyller de nya kraven.

– Vi ser inte många köpare i år. De oklara konsekvenserna av de nya EU-reglerna har skapat en känsla av osäkerhet på marknaden, säger Tsegaye Anebo, chef för Etiopiens Sidama Coffee Farmers Cooperative Union till Deutsche Welle, och får medhåll av flera andra afrikanska handlare.

Omkring 70 procent av världens kakao kommer från Elfenbenskusten och Ghana, där avskogning och barnarbete är utbrett. Detsamma gäller världens främsta kaffeproducenter, som finns i Brasilien, Vietnam, Colombia och Indonesien. 

– Många kaffebönder letar nu efter köpare utanför Europa på grund av de extra kostnader som EUDR innebär, säger Tsegaye Anebo.

Kaffebrist i Europa? 

Som en oförutsägbar konsekvens av de nya reglerna rapporterade Financial Times i höstas att hundratusentals ton kaffe och kakao som lagras inom EU riskerar att förstöras, eftersom varorna inte lever upp till de nya kraven.2 

Det är inte en bra lagstiftning enligt Pamela Coke-Hamilton, vd vid International Trade Centre. Hon spår att det kommer bli svårare att få tag på kaffe och kakao i Europa. 

– Reglerna kommer att påverka branschens förmåga att handla med produkter på ett friktionsfritt sätt. Det kan orsaka störningar som påverkar hela leveranskedjan från jordbrukare till konsument, sa hon till Financial Times.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.dw.com/en/eu-deforestation-law-means-uncertainty-for-african-coffee/a-68095185
  2. https://www.ft.com/content/6d2ba27d-4030-4a6b-9b99-498efa69157a

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.