Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Avskogning står för omkring tio procent av världens globala utsläpp av växthusgaser. Europeiska unionen bidrar i sin tur till ungefär tio procent av den totala avskogningen, skriver Deutsche Welle.1
Det fick förra året EU-kommissionen att ta krafttag mot fenomenet. Genom en ny lag, EUDR, införde unionen förbud mot import av varor som odlats på mark som avskogats efter den 31 december 2020. Företag som säljer varor, typiskt sett kaffe, kakao och palmolja, till EU kommer behöva ta fram geolokaliseringsdata som visar att deras varor inte odlats på avskogad mark. I annat fall riskerar företagen höga böter.
Lagen beskrivs som banbrytande och har hyllats av miljöorganisationer som ett sätt för européer att säkerställa att man inte bidrar till avskogning.
Regler mot avskogning drabbar småskaliga bönder
Men alla är inte lika positiva. Kritiker menar att den nya lagstiftningen straffar småskaliga bönder runtom i världen, särskilt i Afrika, som inte har förutsättningarna att bevisa att de uppfyller de nya kraven.
– Vi ser inte många köpare i år. De oklara konsekvenserna av de nya EU-reglerna har skapat en känsla av osäkerhet på marknaden, säger Tsegaye Anebo, chef för Etiopiens Sidama Coffee Farmers Cooperative Union till Deutsche Welle, och får medhåll av flera andra afrikanska handlare.
Omkring 70 procent av världens kakao kommer från Elfenbenskusten och Ghana, där avskogning och barnarbete är utbrett. Detsamma gäller världens främsta kaffeproducenter, som finns i Brasilien, Vietnam, Colombia och Indonesien.
– Många kaffebönder letar nu efter köpare utanför Europa på grund av de extra kostnader som EUDR innebär, säger Tsegaye Anebo.
Kaffebrist i Europa?
Som en oförutsägbar konsekvens av de nya reglerna rapporterade Financial Times i höstas att hundratusentals ton kaffe och kakao som lagras inom EU riskerar att förstöras, eftersom varorna inte lever upp till de nya kraven.2
Det är inte en bra lagstiftning enligt Pamela Coke-Hamilton, vd vid International Trade Centre. Hon spår att det kommer bli svårare att få tag på kaffe och kakao i Europa.
– Reglerna kommer att påverka branschens förmåga att handla med produkter på ett friktionsfritt sätt. Det kan orsaka störningar som påverkar hela leveranskedjan från jordbrukare till konsument, sa hon till Financial Times.
Noter
- https://www.dw.com/en/eu-deforestation-law-means-uncertainty-for-african-coffee/a-68095185
- https://www.ft.com/content/6d2ba27d-4030-4a6b-9b99-498efa69157a
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt