Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Ny tolkning av lagen – anklagad för dubbelmord kan frikännas

Foto: Micael Kallin.

Daniel Nyqvist, som erkänt det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping, kan bli frikänd. Rättsläget är oklart vad som egentligen gäller för en person som anses ha utfört ett brott under en allvarlig psykisk störning. Så sent som i mars i år ändrade Högsta domstolen en dom och frikände en gärningsman med en allvarlig psykisk störning. Domen är något av ett bombnedslag inom juridiken, säger juristen Tova Bennet.

Av Micael Kallin | 19 augusti 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Sverige är ett av få länder där allvarligt psykiskt störda (otillräkneliga) lagöverträdare kan dömas för brott – till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Lagstiftningen har tolkats olika och justerats under årens lopp. I mars frikände Högsta domstolen en man som lägre instanser dömt, för grov misshandel, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Frågan hur domstolar ska döma en person som har varit så sinnesförvirrad att denne har saknat tillräcklig medvetenhet om sin handling har granskats av Lagrådet och avhandlats i flera statliga utredningar, utan någon lagändring.

För Daniel Nyqvist, som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 (och med DNA-prov som styrker erkännandet), kan det nu räcka med att advokaten lyckas så ett uns av tvivel för att han ska gå fri.

Sverige har sedan Brottsbalkens tillkomst år 1965 en unik lagstiftning där en person som anses ha varit otillräknelig vid brottstillfället ändå kan straffas. Endast på Grönland och i en handfull delstater i USA kan otillräkneliga straffas för brott.1 Och i Sverige.

En utredning med förslag att ändra lagen har legat färdig i regeringskansliet sedan 2012, men ingen regering har velat ta i frågan och anpassa svensk lagstiftning till internationell praxis. Detta har skapat osäkerhet om dels det straffrättsliga ansvaret, dels påföljden för den med allvarlig psykisk störning som begått ett brott. Vad gäller dubbelmordet i Linköping kan denna otydlighet i lagen påverka bedömningen på båda dessa områden.

Läs mer Visa mindre