Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Ny kläckningsteknik kan ge billigare ål i Japan

Kockar på Michelinrestaurangen Hashimito i Tokyo benar ur rykande heta ålar inför den avslutande grillningen. Restaurangen, som öppnade 1853, använder endast odlad ål som tenderar att vara större och fetare än vild ål. Foto: Sherry Zheng/AP/TT

I Japan är grillad ål en populär men dyr delikatess. Men nu kan det bli billigare, efter att det japanska fiskeriverket utvecklat en ny effektivare metod för att kläcka ålägg.

Av Göran Fröjdh | 10 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

I början av juli meddelade det japanska fiskeriverket att det sett betydande framsteg inom landets ålodling. Ny äggkläckningsteknik tros nu göra det möjligt att producera mellan 40 000 och 50 000 glasålar årligen. Fiskeriverkets tjänstemän uppgav att man nu bara var ett litet steg från konstgjord kläckning i kommersiell skala.

Den årliga konsumtionen av ål i Japan uppgår till cirka 100 miljoner, så även med den nya uppfödningstekniken är det en bit kvar till att möta efterfrågan i landet med odlad ål. Men målet är att samtliga glasålar som levereras till uppfödarna ska vara inhemskt kläckta senast år 2050, skriver Asahi Shimbun.1

Att kläcka och föda upp en glasål (ålens första stadium) kostar nu runt 1 800 yen (120 kronor), en kraftig minskning jämfört med 2016 då varje kläckning kostade hela 40 000 yen, eller 2 800 kronor.

Det är dock fortfarande tre gånger så mycket som priset för vildfångad glasål, som bara kostar 35-40 kronor per fisk.

Även om de flesta japanska ålar föds upp på odlingar, börjar processen med att fånga in vilda ungålar, så kallad glasål. Att kläcka dessa från ägg har historiskt sett inneburit betydande tekniska utmaningar.

Fakta/Allt om ål

Ålen (Anguilla anguilla på latin) genomgår flera utvecklingsstadier under sitt liv. Dess livscykel är unik i och med att ålen rör sig från sötvatten till saltvatten och tillbaka igen.

1. Leptocephalus (larvstadiet)
Ålens livscykel börjar när äggen kläcks och larverna, leptocephalus. Den europeiska ålen föds i Saragassohavet, medan den japanska kläcks vid ögruppen Marianerna.2 Larverna är genomskinliga och driver med havsströmmarna mot våra kuster. Denna resa kan ta upp till tre år.
2. Glasål
När leptocephalus-larverna närmar sig kusten, genomgår de en metamorfos och blir till glasålar. Dessa är fortfarande genomskinliga men börjar få en ålliknande form. De simmar upp i floder och andra sötvattendrag.
3. Ålyngel3
Glasålarna förvandlas till ålyngel, som är pigmenterade och mer liknar vuxna ålar, men är fortfarande små. I detta stadium börjar de acklimatisera sig till sötvattenmiljöer och växer i storlek.
4. Gulål (juvenil)
Elritsorna utvecklas till gulålar, namngivna efter sin gulaktiga färg. Gulålen lever i sötvatten, sjöar och floder, där de stannar och växer, ofta upp till 20 år eller mer.
5. Silverål (vuxenstadiet)
När ålen är redo att reproducera sig genomgår den en sista metamorfos och blir till silverål. Silverålen har en silvrig buk och mörkare rygg och börjar sin långa resa tillbaka till Sargassohavet för att leka.
6. Reproduktion
Silverålen simmar tillbaka till Sargassohavet, respektive Marianeröarna. Där leker ålen och dör kort därefter. De befruktade äggen kläcks och cykeln börjar om.

(Faktauppgifterna har sammanställts med hjälp av ChatGPT)

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.asahi.com/ajw/articles/15333922

2. Den ursprungliga texten beskrev livscykeln för europeisk ål, som föds och simmar tillbaka till Sargassohavet. Det gäller dock inte för japansk ål, som istället föds och simmar tillbaka till ögruppen Marianerna.

3. I en första version av texten skrev vi felaktigt att det tredje stadiet av ålens utveckling kallades elritsa.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.