Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Nu vill Skolverket stoppa miljonrullningen till läxhjälpsföreningar

Miljonbelopp, som skulle ha gått till läxhjälp åt barn, har i stället hamnat i fickorna hos oseriösa föreningar där vissa är kopplade till parallella samhällsstrukturer och andra vill stärka muslimsk identitet. Nu säger Skolverket att läxhjälpsbidrag inte längre borde ges direkt till läxhjälpsföreningar. 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Lars Åberg | 7 november 2022
Lars Åberg är journalist och författare.
Profil Inlästa texterLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jonas Krantz, chef för Skolverkets handläggningsavdelning, anser att hela systemet med bidrag för läxhjälp måste ses över. Detta skrev han redan den 20 september i en sjusidig intern promemoria. Där framgår det att ”när det gäller målgruppen ideella organisationer finns ingen tydlig garant för transparens och kvalitet som intygar organisationens lämplighet och ekonomiska förutsättningar”.

PM:et mynnar ut i ett förslag om att läxhjälpsbidrag inte längre ska ges direkt till föreningslivet. Pengarna bör enligt förslaget i stället gå direkt till skolornas huvudmän.

Orsaken är att Skolverket börjat göra mer omfattande stickprovskontroller, vilket Expressen uppmärksammade på måndagen. Se även min andra artikel i Kvartal om Stockholmspolitikern Nassir Alis dubbla stolar. 

Skolverkets bidrag är eftertraktade, och för verksamhetsåret 2022 sökte 149 föreningar medel. Men hela 60 av dem fick avslag. Tidigare var det bara några få föreningar varje år som nekades stöd. Ofta saknar de både hemsida och Facebooksida och det kan vara svårt att få information om de faktiska aktiviteterna. Det är inte ovanligt att föreningarna är skrivna hemma hos sina ordförande.

Delar av det stöd som betalats ut på felaktiga grunder kommer med all sannolikhet aldrig tillbaka till statskassan. Vart pengarna slussats och vad de använts till förblir okänt.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.