Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

New York inför krav på soptunnor

En kvinna går förbi påsar med ouppsamlat skräp på New Yorks Upper West Side, torsdagen den 6 januari 2011. Nya regler gör att New York-borna måste börja använda soptunnor istället för soppåsar. Foto: Richard Drew/AP/TT

Majoriteten av hyresvärdarna i New York kommer från och med november att förbjudas att dumpa sitt skräp ute på trottoaren. I stället blir det krav på att soporna ska läggas i tunnor som försluts med lock. Den som bryter mot reglerna riskerar böter.

Av Göran Fröjdh | 10 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Stadens borgmästare Eric Adams tillkännagav de nya reglerna vid en presskonferens i måndags, där han visade upp stadens nya soptunna – som nu går att beställa online. Draget är det senaste från borgmästaren i kampen för att komma till rätta med nedskräpningen och råttproblemet i staden, skriver The Gothamist.1

Adams erkände att konceptet med att använda sopkärl med lock knappast är nytt, men att det kommer att innebära en stor förändring för New York-borna som i decennier tillåtits att dumpa sina sopor mitt på trottoaren.

– Vi håller på att komma ikapp andra städer runt om i världen, sade Adams vid presskonferensen.

Ägare till hus med färre än tio lägenheter har fram till den 12 november på sig att införa rutiner för att börja lägga hushållsavfall i sopkärl med tättslutande lock. Hyresvärdar kan redan nu beställa de officiella ”NYC-kärlen”, som kostar runt 51 dollar (560 kronor) för leverans tidigt i september.

Förra året testades sopkärlen i ett pilotprogram i västra Harlem. Shaun Abreu, ordförande för stadens renhållningsenhet, uppgav att testet visade sig vara en stor framgång.

– Om du stryper mattillgången för råttorna kommer de inte att föröka sig lika mycket, eller så kommer de att söka sig någon annanstans för att leta efter föda, säger Abreau till The Gothamist.

Läs hela dagens Cortado här.

 

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://gothamist.com/news/nyc-mandates-trash-bins-for-most-homes-to-keep-rats-garbage-piles-off-sidewalks

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.