De tågar mot staden Orgrimmar, där partiledaren Jonas Sjöstedt håller ett nyskrivet tal. Det kan låta som en märklig fantasynovell, men så ser planerna ut för första maj 2020.
Då flyttar Vänsterpartiet sin demonstration från Sveriges gator och torg till den virtuella världen Azeroth, i datorspelet World of Warcraft. Orsaken är coronaviruset, som gjort det omöjligt att fira på vanligt vis. Hittills har över 800 personer anmält sig till WoW-tåget.
I World of Warcraft spelar två lag mot varandra: Horden och alliansen. Horden består av orcher, troll och zombier. De symboliserar det fula, avvikande och galna i Azeroth – men inte nödvändigtvis det onda. Alliansen är riddarna i vita rustningar, som ska bekämpa den bångstyriga horden och återställa ordningen – men de är inte nödvändigtvis goda.
Från Frankenstein till Hanif Bali
Det är ett tema som återkommit i kulturen sedan romantiken under 1800-talet. Romantikens förkämpar hyllade det fula, avvikande och galna som en protest mot status quo. I England skrev författaren Mary Shelley om Frankenstein, det känslosamma monstret. Victor Hugo skrev om Ringaren i Notre Dame, det godhjärtade monstret som blev en hjälte.
Senare gjorde romantiken comeback i vänsterns 1968-rörelse. Där hyllades galenskapen, eftersom galenskap per se är normbrytande. 68-vänstern hyllade också det fula, avvikande och galna – men goda, som kontrast till det välstädade och etablerade – men onda.
Samma tendenser går att se hos näthögern som vuxit fram de senaste åren. Jag definierar “näthögern” som den breda, konservativa och nationalistiska nätrörelse som blivit förknippad med trollkulturen och politiska mem. Även denna högern lyfter fram sakerna de ser som fula, avvikande och galna – men goda – som kontrast till vad de betraktar som det välstädade och etablerade – men onda. Därmed går en linje mellan romantiken, 68-vänstern och näthögern.
Nätet tillhör ungdomen och högern
Idén till Vänsterpartiets virtuella förstamajfirande kom från Andreas Sellstedt, partiets politiska sekreterare i Umeå. Jag frågar honom varför de valde horden framför alliansen. Han menar att det till största delen var en slump. Jag frågar om det finns ett korn av att horden känns mer antietablissemang, medan alliansen kopplas till etablissemang:
“Kanske det. Det är lätt att uppleva alliansen som en tillrättalagd maktelit. Horden är mer subversiv”, svarar Andreas Sellstedt.
Oavsett om valet av horden var en slump eller en flört med 68-vänstern, så har firandet redan provocerat den del av näthögern som knyter an till den romantiska traditionen.
– På internet, där bestämmer vi. Ungdomar är höger, inte vänster, sa Douglas Thor, MUF:s ordförande i Jönköping, till Dagens Nyheter i en kommentar till vänsterns förstamaj-planer.
Nu planerar han att “trolla” första maj-tåget, ihop med andra högerungdomar. På fredag, när vänstern samlas i orchernas träningsläger i Durotar, ska högern samlas i trollbyn Sen’jin som ligger nästgårds. Sedan ska näthögerns troll, virtuellt talat, attackera vänsterns tåg.
Det vuxna vänsteretablissemanget
Det är en sorts milstolpe i det politiska nätkrig som rasat de senaste åren. Vänsterpartiet, som näthögern har beskyllt för att tillhöra etablissemanget, ger sig ut i ett virtuellt antietablissemangståg. Högern, som tycker att nätet är deras, lanserar en virtuell motattack för att skrämma bort vänstern från nätet igen. Två rörelser som båda ogillar status quo ska mötas i World of Warcraft, den ena utklädd till rödklädda orcher och den andra till blåa troll.
Däri finns alla ingredienser till ett riktigt fult, avvikande och galet förstamajfirande.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt