Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

När skönhet kommer i en spruta

Foto: Jonathan Petit och Laura Chouette/Unsplash.

Vi behöver tala om hur normer och skönhetsideal skapas och hur vi i detta avseende påverkas av sociala medier. För den enskildes fria val är inte alltid så fritt som vi tror. Och att könsnormer inte debatteras mer i Sverige kan bero på att vi tror oss leva i ett av världens mest jämställda länder, skriver Tanja Olsson Blandy.

Av Tanja  Olsson Blandy | 25 maj 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Marknaden för skönhetsoperationer växer. Var femte ung kvinna i åldrarna 15–29 kunde 2015 tänka sig att genomgå injektioner för rynkbehandling eller läppförstoring

De ökade kraven och objektifieringen av kroppen skickar budskapet att ingen riktigt duger som den är.

Sociala medier bidrar till könsstereotyper som sätter press på unga och kan vara en bidragande orsak till ökningen av ungdomars psykisk ohälsa.

Flickor ägnar mer tid till sociala medier än pojkar. Killarnas idealbild är stoneface (oberörd). Tjejernas är duckface (pluta med munnen mot kameran).

I exempelvis Frankrike har vidtagits åtgärder för att informera om osunda kroppsideal. Men här, i världens mest jämställda land, debatteras knappast könsnormer.

Yngre generationer kommer inte automatiskt att lösa problemet. För stora grupper av unga kvinnor och unga män (16–24 år) har vitt skilda uppfattningar om könsroller.

Som svar på min uppmaning till dottern att ta på sig en längre tröja än den korta magtröjan till skolan, får jag ett skarpt svar att det är allas rätt att klä sig som de vill. Jag försöker igen med att den valda tröjan passar jättebra på stranden, inte i skolan, men utan framgång.

Kvar står jag med en känsla av självrannsakan när hon gått ut. Jag funderar förskräckt om hon uppfattar min kommentar som sprungen ur patriarkala strukturer i vilka kvinnor och flickor kontrolleras och inte får klä sig som de vill?

Frihet att utmana

Ofta landar offentliga diskussioner i anklagelser om att alla resonemang om kvinnors utseende och klädsel enbart är ett hinder för kvinnors frigörelse, och att det innebär en ”dubbel bestraffning” för dem då det blir fel oavsett hur de gör eller klär sig.

Men betyder det att vi nu lever i en värld där tjejer och killar upplever att de är helt fria att utforska och utmana rådande normer? Att de fritt kan röra sig och inte fastna i snäva könsstereotyper?

Läs mer Visa mindre