Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

När rasistvapnet blir obrukbart

Mary Pickford från "Rebecca of Sunnybrook Farm" (1917)
Av Eric  Kaufmann | 7 mars 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ En rad västländer genomgår just nu en populistisk revolt. Den riktar sig huvudsakligen mot den förda invandringspolitiken.

/ I andra länder svarar den styrande eliten med att anpassa sin politik, eller ta in populisterna i regeringsunderlaget. Men i Sverige försöker man blockera deras inflytande.

/ Att upprätta en ”cordon sanitaire” är kontraproduktivt av en rad anledningar. Politiskt skapar det en marknad för populister. Samhälleligt skapar det polarisering. Psykologiskt leder det till radikalisering av konservativa väljare.

/ På sikt ligger lösningen i att acceptera att en stor del av väljarna vill ha ordning, trygghet och igenkänning, snarare än radikal samhällsförändring. Politiken måste utformas så att även dessas intressen tillgodoses.

Liberalernas försök att stigmatisera invandringskritik får motsatt effekt bland konservativa. Utfrysningen leder till att nationalisternas dragningskraft ökar. Professor Eric Kaufmann, London-baserad forskare med fokus på invandring, etnicitet och populism, har väckt stor uppståndelse med sin bok ”Whiteshift”, om hur västvärldens majoritetsbefolkningar reagerar när de känner att positionerna hotas. Nu skriver han om utvecklingen i Sverige – exklusivt för Kvartal.

Sverige upplever just nu en populistisk reaktion. Den är riktad mot en upplevd konsensus om invandring. Samma sak sker i USA och Tyskland. Men där mittenpartierna i andra europeiska länder har insett behovet av att tillmötesgå delar av populisternas plattform, eller införliva populisterna i regeringskoalitioner, fortsätter det svenska politiska etablissemanget att utestänga Sverigedemokraterna och deras politik. Och det görs med förevändningen att man upprätthåller en ”cordon sanitaire”, en anständighetsgräns, vilket är exakt samma metod som gav rörelsen utrymme att växa fram från början.

Från negativ till positiv frihet

Det råder inga tvivel om att

Läs mer Visa mindre