[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

När jämställdheten klingar falskt

https://vimeo.com/398776100 Helsingborg Arena och Scen

Jämställdhetsaktivism har både blivit en nyckel till framgång i den skattefinansierade musikvärlden och en metod för att få medial uppmärksamhet. Men vilka gynnas egentligen när en relativt opolitisk konstform möter en kulturpolitik där konsten ses som ett verktyg för att skapa debatt, eller uppnå samhälleliga mål? Pianisten och kulturskribenten Martin Malmgren granskar chefen för Helsingborgs konserthus och dennes hyllade miniopera ”Makten och härligheten” om Svenska Akademien. Han frågar sig hur ett land kan undvika att aktörer exploaterar tidsandan i egennyttiga syften.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Martin Malmgren | 4 maj 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Politiserandet av jämställhetsfrågan har skapat en lukrativ nisch, där den som kan påvisa orättvisor och erbjuda botemedel ofta belönas rikligt.

Artikelförfattaren anger som exempel den statlige utredaren och chefen för Helsingborgs kulturhus Fredrik Österling och dennes av riksmedier hyllade miniopera ”Makten och Härligheten”.

Våra försök att överskrida patriarkala strukturer hjälps inte av att vi låtsas om att dessa aldrig existerat

Att mäta konstens värde baserat på halten av dess samtidsrelevans är djupt begränsande.

Strävan efter en jämställd historisk orkesterrepertoar kan liknas vid att vilja riva Rom för att skapa en stad som innehåller lika många byggnader av kvinnliga som manliga arkitekter.

Makten

Att ett dagsaktuellt ämne resulterar i nyskriven opera är en sällsynt företeelse, men den som följt med i utvecklingen hos Helsingborgs Symfoniorkester blir knappast förvånad att man här valt att gå denna väg. Orkesterledningens frenetiska experimentlusta har på senare år skapat rubriker med bland annat tonsättandet av ett anonymt homofobt hatbrev och ett flygstopp, vilket innebär att gästande dirigenter och solister förväntas anlända med andra färdmedel än de luftburna. Men när minioperan ”Makten och härligheten”, som berör krisen inom Svenska Akademien, uppmärksammades av SVT1 ett knappt halvår före premiären 19/3, fanns det flera saker som förtjänade att reflekteras över.

Läs mer Visa mindre