Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika |

När det ropas på hårda tag

En video från Trollhättan som spridits på sociala medier har väckt intensiv debatt. Frilansjournalisten och debattören Joakim Lamotte begav sig i torsdags, enligt egen utsago, till bostadsområdet Kronogården för att ”tala med folk och rapportera därifrån”. Men när han kom dit möttes han av maskerade ungdomar som sköt fyrverkerier mot honom, försökte jaga honom från platsen, överöste honom med glåpord och försökte stjäla hans utrustning. Samtidigt föreföll det finnas en hel del poliser på plats och många har reagerat på den upplevda passiviteten från polisens sida. Varför låter de maskerade huliganer bete sig på detta sätt utan att stoppa dem?

Av Jörgen Huitfeldt | 15 december 2019
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den enkla och lite primitiva reaktionen (det var också min första instinkt) är förstås att polisen bör ”visa vem som bestämmer” och helt enkelt – med hjälp av våld om så krävs – tvinga de maskerade ungdomarna att uppföra sig eller lämna platsen. För vad kan vara viktigare i en demokrati än att en företrädare för fria medier tryggt kan vistas på allmän plats och rapportera om vad som händer där?

Jo, det är tveklöst viktigt men måste samtidigt alltid vägas av mot andra möjliga konsekvenser av att gå hårt fram. För det är ju inte så att de hårda tagen inte har prövats tidigare.

En händelse som jag drar mig till minnes är parisupploppen 2005. De inleddes natten till den 28 oktober i förorten Clichy-Sous-Bois i stadens nordöstra delar. Den utlösande faktorn var att två ungdomar, Ziad Benna och Banou Traoré avled efter att ha kommit i kontakt med strömförande ledningar i en transformatorstation. Enligt den version av händelseförloppet som spred sig befann de sig där på flykt undan polisen. Detta i en tid när dåvarande inrikesministern

Läs mer Visa mindre