Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

När aerosolerna lagt sig

Av förståeliga skäl ligger allt fokus just nu på den havererade pandemibekämpningen. Men makthavarna gör klokt i att inte – likt orutinerade fotbollsspelare – helt fastna med blicken på bollen. För de problem som upptog nästan hela vår uppmärksamhet före pandemin och då upplevdes som akuta, har av allt att döma växt sig ännu större i skuggan av covidkrisen. Det skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt i årets sista söndagskrönika.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 27 december 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
December 2019 känns redan som väldigt länge sedan. Rent av som en annan tid då människor hälsade på avlägset bekanta med en kram, då vi stod axel vid axel med kollegerna vid julborden och då 8000 döda svenskar i en pandemi framstod som en skruvad framtidsdystopi.

Men det var också en tid då tidningarnas förstasidor, radio- och TV-program ägnade det mesta av sitt utrymme åt problem som då upplevdes som akuta: Att gängkriminella skjuter varandra till döds i snitt en gång per vecka; att polis och andra myndigheter tycks stå handfallna inför detta samhällshot; att en så stor andel av de många asylsökande och andra invandrare som kommit till Sverige inte kan försörja sig själva; att den svenska skolan, istället för att utjämna livschanser, förstärker skillnaden mellan elever från priviligierade och socialt utsatta familjer.

Läs mer Visa mindre