Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Mörkade DN omfattande sexövergrepp mot unga flickor?

We Are Sthml i Kungsträdgården 2016. Foto: Anders Wiklund/TT

I centrala Stockholm blir unga flickor omringade av män som tafsar på deras bröst och rumpor, men i medierna är det knäpptyst. Ett halvår senare exploderar en allvarlig anklagelse på nätet – att Dagens Nyheter känt till övergreppen, men mörkat dem.

Vad hände egentligen, den där augustiveckan 2015? Kvartal publicerar ett kapitel ur journalisten Jonathan Lundbergs bok ”Sverigevänner”, där Dagens Nyheter bemöter anklagelserna i en lång intervju – och medger att det blev fel.

Av Jonathan Lundberg | 29 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 25 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I början av augusti 2015 arrangerar Stockholms stad sin musikfestival We Are Sthlm. Det ska vara ett tryggt, alkoholfritt event som avslutar barnens sommarlov. Det är också ett sätt för stadens vuxna att komma i kontakt med de unga, bygga förtroende och visa att man finns där för dem. Därför är festivalen fylld av ordningsvakter, poliser och fältassistenter.

Det är varmt, barnen är sommarklädda, det serveras sockervadd. Men tryggheten är bara en dimridå. Sedan flera år tillbaka har festivalen präglats av grova sexuella övergrepp. I stället för att varna barnens föräldrar har man diskuterat övergreppen på interna möten. Med fler poliser, mer bevakning och mer värdegrundsarbete ska festivalen bli trygg igen.1

Men under de fem kvällarna i augusti 2015 blir övergreppen värre än tidigare år. Attackerna börjar redan första dagen. I publiken framför festivalens stora scen omringas unga flickor och barn utav grupper av okända män. Majoriteten av offren är mellan tretton och sexton år gamla. Flickor kommer gråtande ur folkmassan, letar upp polistältet och berättar att männen tagit på deras bröst, rumpor och försökt kyssa dem mot deras vilja. Några av dem har fått fingrar nedstoppade i sina trosor. De berättar att de protesterat och gråtit, men att övergreppen fortsatt.

Trakasserierna är så omfattande att polisen ger upp försöken att fånga männen efter att de tafsat. I stället försöker man avvisa män som beter sig misstänkt, redan innan överfallen sker. Under de fem dagar som festivalen pågår avlägsnas nästan trehundra personer från området.2

Men efter festivalen är det knäpptyst. Ingen tidning skriver om vad som hänt. Sveriges Radio gjorde ett inslag om festivalens kamp mot sexövergrepp en vecka tidigare, men nu görs ingen uppföljning. Polisen släpper en sammanfattning av festivaldagarna. Där står:

“Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet.”

Världen snurrar vidare och barnen går tillbaka till skolbänken.

Läs mer Visa mindre