Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Politik |

”Invandrade bör anpassa sig till majoritets­kulturen”

Illustration: Hans von Corswant

I kölvattnet av Alliansens upplösning tillsatte Moderaterna en arbetsgrupp för att ta fram ett nytt idéprogram. Gruppen redovisar här huvuddragen i den rapport som offentliggörs i morgon lördag. Alice Teodorescu, Fredrik Johansson och Christofer Fjellner skriver om en ny syn på integration, om individens eget ansvar i välfärdsstaten och att vår tolerans har gränser. Denna text är den första i vad Kvartal hoppas ska bli en serie liknande visionära idétexter från alla riksdagspartier.

Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Idéer och värderingar är viktiga i politiken. De hjälper en politisk rörelse att hålla kursen. I synnerhet i en samtid som är stökig och där risken att gå fel är stor. Det som gäller nu måste också kunna gälla i morgon. Inte i alla dess sakpolitiska detaljer, men alltid i grundläggande värderingar och i förståelsen av samhället. Det förslag till nytt idéprogram som vi i morgon (7/11) lämnar över till Moderaternas partistyrelse är just detta. En kompass för vår politik och för att placera de moderata idéerna i vår samtid.

Arvet är centralt

Moderaterna är ett liberalkonservativt parti. Det är ett idéarv som historiskt inte bara har kritiserats av politiska motståndare, utan som också från akademiskt håll anklagats att vara en självmotsägelse, en sorts idépolitisk skvader. Antingen är man konservativ eller så är man liberal, heter det. Men det har haft liten relevans för dessa idéers stora genomslag i verkligheten.

För liberalkonservatismen är en självklar legering mellan en syn på människan och politiken, på samhället och staten. Den är förankrad i västerlandets två viktigaste idéströmningar – vårt judisk-kristna arv och upplysningen. Ur det förra kommer föreställningen om människans okränkbara värde och därav vår grundläggande jämlikhet som just människor. Att varje människa – oavsett kön, ålder, bakgrund, social status, till och med oavsett handlingar – är unik och äger ett eget värde som inte får förtrampas eller kan förverkas. Ur den senare tron på rationalitet, framsteg och kritisk diskussion. Det är den västerländska civilisationens idétradition.

De gånger Moderaterna har klivit snett så har det ofta varit för att partiet satt sitt idépolitiska arv på undantag.

I vårt arbete med ett nytt idéprogram har vi inte försökt att föra Moderaterna bort från detta arv eller göra partiet till något nytt. De gånger Moderaterna har klivit snett så har det ofta varit för att partiet satt sitt idépolitiska arv på undantag. Vi menar att de moderata idéerna står sig starka i mötet med vår tids stora utmaningar. Liberalkonservatismen har framtiden för sig.

Läs mer Visa mindre